• 1

Nemačka i Rusija u hladnom ratu zbog Navaljnog: Da li će žrtva opet biti Severni tok?

Politika ili ekonomija?

  • 1
Podvodni gasovod

Foto: Shutterstock

Odmah nakon potvrde da je Aleksej Navaljni otrovan, pojavili su se glasovi da bi trebalo odgovoriti zaustavljanjem izgradnje gasovoda Severni tok 2. Ali oko tog pitanja nema jedinstva čak ni u okviru nemačke vlade.

Nakon što su nemački lekari potvrdili da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe novičok, i nakon što se u Berlinu glasno govori da iza tog napada najverovatnije stoji Kremlj, počeo je, kako je to rekao predsednik nemačkih Socijaldemokrata (SPD) Norbert Valter-Borjans: „konkurs za ideju koje sankcije uvesti Rusiji“.

Tu se odmah nametnuo projekat Severni tok 2, iza kojeg većim delom stoji ruska državna kompanija Gasprom i kojim bi, već od sledeće godine, trebalo da iz jedne luke u blizini Sankt Petersburga, preko Baltika, do jedna luke na krajnjem severoistoku Nemačke, bude dopreman zemni gas za tržište EU

Situacija nije jednostavna, piše DW. Sama Angela Merkel do sada je istrajavala na tom projektu. Neki kažu da je to zbog toga što je mesto u kojem gasovod ulazi u Nemačku u njenoj izbornoj jedinici i to u delu zemlje u kojem je svako radno mesto dobrodošlo.

Kancelarka je do sada uspešno branila taj projekt od napada iz Bele kuće. Od dolaska Donalda Trampa na vlast, Vašington vrši ogroman pritisak na sve strane koje učestvuju u izgradnji Severnog toka 2 s ciljem da se projekat sabotira. To bi na kraju krajeva značilo i više američkog gasa za tržište Evropske unije.

Još prošlog petka, kada se već znalo šta se događa sa Navaljnim koji je već bio na putu ka Berlinu, Angela Merkel je branila Severni tok 2 i odbijala da ga poveže sa slučajem ruskog opozicionog političara.

Nemačka kancelarka do sada nije bila usamljena u odbrani tog od samog početka spornog projekta. Manji koalicioni partner u vladi, Socijaldemokrate, od samog početka stoje iza projekta. Jedna od najvažnijih osoba u toj rusko-nemačkoj saradnji je bivši socijaldemokratski kancelar i veliki prijatelj Vladimira Putina Gerhard Šreder koji je 2016. postavljen na čelo nadzornog odbora

Severni tok 2 ipak neće pasti

 

List „Njujork tajms“ iznosi zanimljivu opciju koja bi Angeli Merkel omogućila da ukloni pritisak Vašingtona: da zaustavi izgradnju Severnog toka 2 i da za sve to okrivi Moskvu. Ipak, u analizi njujorškog lista istovremeno se iznosi i pretpostavka da se to ipak neće dogoditi zbog više razloga.

Jedan je očigledno ekonomski, zbog zavisnosti EU od ruskog gasa. Drugi je politički. I pored svih trenutnih kriza – poslednja je recimo u Belorusiji – Berlinu i Briselu je stalo da u Moskvi ima nekog s kim može da se razgovara. „Njujork tajms“ podseća i na mnoga druga politička ubistva koja su navodno koordinirana iz Kremlja, i oko kojih se dizala medijska buka – ali na kraju nisu imale nikakvih posledica po odnose Moskve i Berlina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    5. septembar 2020 | 15:24

    Samo zamrznuti novac o imovonu Putinovim funkcionerima na zapadu.To ih najvise boli jer zene idu tamo na soping a deca studiraju.J.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>