• 14

Zašto je svima uvećana rata 6.000 RSD u moratorijumu? Da li banke imaju izvinjenje ili objašnjenje

Da li su građani obmanuti?

  • 14
kredit, novac, pare, vreme, rokovi, banka, pozajmica

Foto: Shutterstock

Pojedini građani su se pokajali što su prihvatili moratorijum za otplatu kredita, navode da im je rata uvećana za 6.000 dinara.

Dalje, siptomatično je to što se javlja dosta građana sa identičnim uvećanjem od 6.000 dinara po rati, a da su im različiti iznosi za kredit, pa tako, onaj kome je mesečna rata 20.000, ili drugi kome je 30.000, i treći kome je 40.000, dobili su uvećanje od tih 6.000 dinara.

Na pitanje da li su građani obmanuti i zašto im nije rečeno da moratorijum košta, generalni sekretar Udruženja banka Srbije Vladimir Vasić, gostujući na TV Prva, podseća na ono što je i više puta rekao za Telegraf Biznis - svaki klijent je dobio plan otplate, i nema zatezne kamate već samo redovne.

Kako ističe, kod konkretnih primera treba proveriti kada je kredit uzet, da li pre 5, 10 godina ili na početku ove, jer može da se dogodi da je rata ista, budući da se kamata proporcionalno smanjuje u odnosu na ostatak kredita.

- Moguće je da se radi samo o toj uvećanoj kamati, a ako je ona 6.000 dinara, znači da je ukupno 12.000 za konkretne primere, i možda je bolje da je platite odjednom, kako bi rata nastavila da vam bude ista - naveo je on i pozvao sve građane da se jave UBS, za sva pitanja jer ne isključuje mogućnost i sistemske greške.

I Dušan Uzelac sa portala Kamatica savetuje građane da pitaju banku o čemu se radi, ukoliko imaju nedoumica.

- Jasno se iz vašeg ugovora i ponude moratorijuma može videti o čemu se radi. Pitajte da li banka ima izvinjenje ili objašnjenje - navodi on.

Vasić podseća na tri modela otplate posle moratorijuma, o čemu je Telegraf Biznis ranije pisao. 

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deksa

    Nama je stigo plan otplate sa ratom vecom za 5 eur x 12 meseci x 25 godina. Tako da nije ni malo. Uplatis to stop nisi placao odjedamput I Mira si.

  • Oki

    Sad svi uzeti jednog advokata i kolektivna tuzba....al kog kad su i oni prevaranti

  • Pajo

    A kad nismo bili obmanuti?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke