• 3

Da li moćni DFC parira investicijama Kine, mi koliko je to razvojna šansa za Srbiju?

DFC-ovi projekti moraju proći finansijske, ekološke i socijalne analize uticaja

  • 3
Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

Odluka da se kancelarija Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da pojača ekonomske i političke veze sa regionom, stvori mogućnosti za američke kompanije i konkretnije se suprotstavi sve većem uticaju Kine u regionu, navodi se u novom broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Kako je ocenjeno, naš region dolaskom DFC-a prerasta i u ekonomski poligon za praktično dokazivanje globalnog uticaja najvećih što je stanje koje smo potajno priželjkivali.

Konstatuje se i da američko finansiranje nije u toj meri efikasno kao kinesko i da ne može Kinezima parirati globalno ni po finansijskom kapacitetu, ali mu prema tvrdnjama menadžmenta DFC-a, konkuriše većim standardima i boljim krajnjim rezultatom.

- Pristup Trampove administracije u nastojanju da olakša i podstakne američke i druge privatne kompanije da ulažu u region putem zajmova, bilateralnih dijaloga i tehničke pomoći nesumnjivo je najbolje sredstvo kojim raspolaže da odgovori na kineski uticaj - navodi se u analizi MAT i dodaje da to mora brzo i efikasno da se sprovede.

- Za razliku od Kine, američka vlada ne može da usmeri državne kompanije da investiraju u inostranstvu ili da zahteva od banaka da odobravaju pozajmice kompanijama na određenim tržištima. Pri tome, ovaj pristup ima i druga ograničenja. DFC-ovi projekti moraju proći finansijske, ekološke i socijalne analize uticaja kako bi se osiguralo da ispunjavaju međunarodno priznate standarde - navodi MAT.

Primećuje se da u regionu zapadnog Balkana mnogi potencijalni primaoci zajma ne ispunjavaju uslove zbog nedostatka kreditne sposobnosti, i dodaje da će zbog strožih socijalnih i ekoloških standarda, kreditiranje DFC-a neizbežno biti sporije.

DFC neizostavno otvara realne mogućnosti zemljama, jer je napokon opipljiva alternativa kineskom centralizovanom ekonomskom modelu. Ali, da bi maksimizirali svoj uticaj, SAD moraju podstaći, s jedne strane, zemlje da se otvore za privatne investicije, a s druge i same privatne investitore da ozbiljno ulažu u njih, navodi se u tekstu objavljenom u MAT.

Dodaje se da balansiranje za Srbiju ostaje ključ za uspeh, dok se opasnosti i problemi mogu izbeći i odgovornim i kredibilnim odnosom nadležnih prema pojedinačnim investitorima, što nam je falilo posle 2000. godine.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    8. septembar 2020 | 20:32

    Sve ti je to isto. Daju ti pare na zajam, a ti vraćaš uz visoku kamatu.

  • Planeta

    9. septembar 2020 | 08:48

    Ne moze parirati nikako. Smešno je i porediti. Tržiste Kine i ono sto je omogućeno Srbiji kao jedinoj zemlji u evropi da ima pristup Evroazijskom tržistu i slobodnu zonu trgovine sa Kinom je jednostavno finansijski svemir ka kome naginje svaka zemlja u evropi (Sastanak na Bledu u Sloveniji je tim povodom napravljen) ali im to nije omogućeno. Pare koje se pominju od strane DFC su za dečiji džeparac u odnosu na ulaganja Kine do sada i ona koja tek slede. Ono što Kina trenutno radi a to je ulaganje u infrastrukturu i fabrike je nešto sto neće nijedna druga zemlja uraditi u Srbiji a sve se radi bez kredita i zaduzivanja Srbije. Iako je teško poverovati, budite sigurni da nikakvog duga nema. Srbija postaje regionalni stub ekonomske snage Istoka i bez imalo preterivanja bice najača ekonomska sila u široj regiji što i pokazuju sve analize. Zapad je svestan da preko Srbije može poslovati sa Kinom bez dosadašnjih kvota i interesovanje je ogromno ali je problem političke prirode jer zapadni globalni planovi za Srbiju nisu njen razvoj vec stvaranje albanske močvare za trgovinu narkoticima, robljem i oružjem. Kod nas je još uvek primarna borba za opstanak zbog čega je i brži ekonomski razvoj na čekanju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>