• 0

Najduža recesija u skoro 30 godina: Ova zemlja beleži pad BDP-a od 51 odsto

Industrija trgovine, ugostiteljstva i smeštaja smanjila se za 67,6%. Smanjena ekonomska aktivnost zabeležena je u trgovini na veliko, trgovini na malo, trgovini motornim vozilima, ugostiteljstvu i smeštaju. Poverenje potrošača u Južnoj Africi ostaje na najnižem nivou još od 1992. godine

  • 0
južna afrika

Južna Afrika / Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod (BDP) Južne Afrike opao je za ogromnih 51% u drugom tromesečju godine, što je odraz ogromne štete nanete ekonomiji. To gura ovu zemlju još dublje u recesiju, nakon što je zabeležen rast BDP-a za prvo tromesečje 2020. od -2%, a nakon pada od 0,6% u trećem kvartalu 2019. i 1,4% u četvrtom kvartalu iste godine.

To je četvrti uzastopni pad kvartalnog BDP-a gledajući od drugog kvartala 2019. Prerađivačka industrija se u drugom tromesečju smanjila za čak 74,9%. Svih deset proizvodnih odseka prijavilo je negativne stope rasta u tom periodu. Odeljenja koja su najviše doprinela smanjenju su osnovno gvožđe i čelik, proizvodi od obojenih metala, metalni proizvodi i mašine, hrana i piće, nafta, hemijski proizvodi, oni od gume i plastike.

Industrija trgovine, ugostiteljstva i smeštaja smanjila se za 67,6%. Smanjena ekonomska aktivnost zabeležena je u trgovini na veliko, trgovini na malo, trgovini motornim vozilima, ugostiteljstvu i smeštaju.

Industrija je teško pogođena jer je samo odabranoj osnovnoj robi bilo dozvoljeno da se prodaje tokom ranih faza karantina. Pored toga, ugostiteljski i smeštajni objekti bili su ozbiljno ograničeni u radu zbog blokade. Industrija transporta, skladištenja i povezivanja smanjila se za 67,9%.

Zahvaljujući globalnim ograničenjima, potražnja za mineralnim proizvodima je opala, što je doprinelo smanjenoj proizvodnji u Grupi platinskih metala. Finansije, nekretnine i poslovne usluge smanjile su se za 28,9%. Izvešteno je i o smanjenju finansijskog posredovanja, osiguranja i penzijskih fondova, pomoćnih delatnosti i ostalih poslovnih usluga. Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo su jedini pozitivno doprineli rastu BDP-a, sa rastom od 15,1% i doprinosom od 0,3 procentna poena.

Kejptaun

Kejptaun / Foto: Pixabay

Povećanje je uglavnom rezultat povećane proizvodnje ratarskih kultura i hortikulturnih i životinjskih proizvoda. Neprilagođeni realni BDP po tržišnim cenama za prvih šest meseci 2020. smanjio se za 8,7% u poređenju sa prvih šest meseci 2019. godine.

Južnoafrička ekonomija je u drugom tromesečju ove godine bila desetkovana gotovo potpunim gašenjem preduzeća i proizvodnje pod visokim nivoom blokade, koji su nametnuti da bi se suzbilo širenje zaraze. Iako je karantin tokom drugog kvartala postepeno ublažen - prelazeći na nivo 4 u maju, a zatim na nivo 3 u junu - opuštenija ograničenja nisu bila dovoljna da pojačaju ekonomsku aktivnost tokom tog perioda.

Ekonomija Južne Afrike, za početak, nije ni bila u "zdravom" položaju, već u recesiji, sa proizvodnjom i rastom koji su ozbiljno ometeni ponavljanjem nestanka struje, sporim ekonomskim reformama i raširenom Vladinom korupcijom. Ekonomisti su izrazili zabrinutost da će fiskalna situacija u zemlji, navodi o korupciji i slabi izgledi za rast, i dalje negativno uticati na poverenje investitora, smanjiti atraktivnost imovine zemlje i potencijalno potkopati priliv stranog kapitala.

Očekuje se da će se rast oporaviti u trećem kvartalu, međutim, poverenje potrošača u Južnoj Africi ostaje na najnižem nivou računajući skoro tri decenije unazad (od 1992. godine).

Video: Ovo nije Kamp Nou za sirotinju ovo je genijalni rad jednog budućeg arhitekte

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke