• 0

Najduža recesija u skoro 30 godina: Ova zemlja beleži pad BDP-a od 51 odsto

Industrija trgovine, ugostiteljstva i smeštaja smanjila se za 67,6%. Smanjena ekonomska aktivnost zabeležena je u trgovini na veliko, trgovini na malo, trgovini motornim vozilima, ugostiteljstvu i smeštaju. Poverenje potrošača u Južnoj Africi ostaje na najnižem nivou još od 1992. godine

  • 0
južna afrika

Južna Afrika / Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod (BDP) Južne Afrike opao je za ogromnih 51% u drugom tromesečju godine, što je odraz ogromne štete nanete ekonomiji. To gura ovu zemlju još dublje u recesiju, nakon što je zabeležen rast BDP-a za prvo tromesečje 2020. od -2%, a nakon pada od 0,6% u trećem kvartalu 2019. i 1,4% u četvrtom kvartalu iste godine.

To je četvrti uzastopni pad kvartalnog BDP-a gledajući od drugog kvartala 2019. Prerađivačka industrija se u drugom tromesečju smanjila za čak 74,9%. Svih deset proizvodnih odseka prijavilo je negativne stope rasta u tom periodu. Odeljenja koja su najviše doprinela smanjenju su osnovno gvožđe i čelik, proizvodi od obojenih metala, metalni proizvodi i mašine, hrana i piće, nafta, hemijski proizvodi, oni od gume i plastike.

Industrija trgovine, ugostiteljstva i smeštaja smanjila se za 67,6%. Smanjena ekonomska aktivnost zabeležena je u trgovini na veliko, trgovini na malo, trgovini motornim vozilima, ugostiteljstvu i smeštaju.

Industrija je teško pogođena jer je samo odabranoj osnovnoj robi bilo dozvoljeno da se prodaje tokom ranih faza karantina. Pored toga, ugostiteljski i smeštajni objekti bili su ozbiljno ograničeni u radu zbog blokade. Industrija transporta, skladištenja i povezivanja smanjila se za 67,9%.

Zahvaljujući globalnim ograničenjima, potražnja za mineralnim proizvodima je opala, što je doprinelo smanjenoj proizvodnji u Grupi platinskih metala. Finansije, nekretnine i poslovne usluge smanjile su se za 28,9%. Izvešteno je i o smanjenju finansijskog posredovanja, osiguranja i penzijskih fondova, pomoćnih delatnosti i ostalih poslovnih usluga. Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo su jedini pozitivno doprineli rastu BDP-a, sa rastom od 15,1% i doprinosom od 0,3 procentna poena.

Kejptaun

Kejptaun / Foto: Pixabay

Povećanje je uglavnom rezultat povećane proizvodnje ratarskih kultura i hortikulturnih i životinjskih proizvoda. Neprilagođeni realni BDP po tržišnim cenama za prvih šest meseci 2020. smanjio se za 8,7% u poređenju sa prvih šest meseci 2019. godine.

Južnoafrička ekonomija je u drugom tromesečju ove godine bila desetkovana gotovo potpunim gašenjem preduzeća i proizvodnje pod visokim nivoom blokade, koji su nametnuti da bi se suzbilo širenje zaraze. Iako je karantin tokom drugog kvartala postepeno ublažen - prelazeći na nivo 4 u maju, a zatim na nivo 3 u junu - opuštenija ograničenja nisu bila dovoljna da pojačaju ekonomsku aktivnost tokom tog perioda.

Ekonomija Južne Afrike, za početak, nije ni bila u "zdravom" položaju, već u recesiji, sa proizvodnjom i rastom koji su ozbiljno ometeni ponavljanjem nestanka struje, sporim ekonomskim reformama i raširenom Vladinom korupcijom. Ekonomisti su izrazili zabrinutost da će fiskalna situacija u zemlji, navodi o korupciji i slabi izgledi za rast, i dalje negativno uticati na poverenje investitora, smanjiti atraktivnost imovine zemlje i potencijalno potkopati priliv stranog kapitala.

Očekuje se da će se rast oporaviti u trećem kvartalu, međutim, poverenje potrošača u Južnoj Africi ostaje na najnižem nivou računajući skoro tri decenije unazad (od 1992. godine).

Video: Ovo nije Kamp Nou za sirotinju ovo je genijalni rad jednog budućeg arhitekte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>