• 0

Hrvatski ugostitelji sutra stupaju u štrajk u simbolično vreme, a imaju spisak zahteva za državu

Ugostitelji Kvarnera i Istre će u četvrtak, 10. septembra, s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte

  • 0
NOVI SAD KAFIĆI OTVARANJE KAFIĆI PONOVO RADE, LJUDI ŠETAJU GRADOM

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kada je reč o korona virusu, situacija u Hrvatskoj se zaoštrava, a širenje zaraze, odnosno manjak domaćih i stranih gostiju, ponajviše ide na štetu ugostiteljima.

Anketa koja uključuje 500 ugostitelja pokazuje da njih 60% beleži pad u poslovanju (od više od 50 odsto), dok 40 procenata ugostitelja smatra da ako ovako nastave - neće izdržati do sledeće sezone, piše Poslovni dnevnik.

Ugostitelji Kvarnera i Istre će u četvrtak, 10. septembra, s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije. Njihov cilj je da se spreči gubitak radnih mesta i propast privrede.

Akcija "5 do 12" 

Pokrenulo ju je Udruženje ugostitelja Kvarnera i Istre, a oni od države konkretno traže obustavu naplate PDV-a do 1. marta 2021, smanjenje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 posto, kao i potporu kroz kredite za likvidnost i investicije u saradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Oko 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu biće prisiljeno da otpusti radnike, ako se ne pronađe rešenje. Ugostitelji ističu da su dosadašnje mere bile samo privremene.

- U naporima da zadrže isti nivo ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti potrošili sve resurse koje imaju na raspolaganju, te za njih dalje poslovanje nije moguće bez određenih mera i pomoći - kaže Vedran Jakominić, potpredsednik Nacionalnog udruženja ugostitelja.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke