• 0

MMF upozorava: Još se ne nazire kraj korona krize

Globalna saradnja neophodna kako bi se obezbedila blagovremena proizvodnja

  • 0
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

 Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da kriza korona virusa "još uvek nije gotova", ističući potrebu za multilateralnom saradnjom kako bi se obezbedile adekvatne zalihe vakcine kada oba bude proizvedena.

U teksu objavljenom u časopisu Forin Polisi, direktorka MMF-a Kristalina Georgieva i glavna ekonomistkinja Fonda Gita Gopinat navode da je aktuelni ekonomski oporavak od krize rezultat brze primene mera podrške država centralnih banaka neviđenih razmera, ali da će biti potrebno da se ulože dodatni napori, prenosi Rojters.

- Oporavak je i dalje vrlo krhak i neujednačen po regionima i sektorima. Da bi se obezbedio nastavak oporavka, od ključnog je značaja da takva podrška ne bude preuranjeno obustavljenja - ocenjuju Georgieva i Gopinat u članku.

Bolest Kovid-19, izazvana novim korona virusom, odnela je 900.000 života širom sveta, a MMF procenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12 hiljada milijardi dolara do kraja 2021. godine, zbog čega će zemljama sa niskim prihodima verovatno biti potrebna kontinuirana finansijska podrška. MMF je obezbedio hitno finansiranje za 75 zemalja, među kojima je 47 država sa niskim prihodima, i najavio da je spreman da obezbedi podršku za širi spektar zemalja sa srednjim dohotkom.

Osim podrške radnicima i preduzećima i ulaganja u sprečavanje globalnog zagrevanja i zaustavljanja rasta nejednakosti u svetu, lideri MMF-a poručuju da vlade moraju da sarađuju na međunarodnom nivou kako bi se zdravstvena kriza okončala.

Do 8. septembra ove godine, u procesu razvoja je bilo najmanje 128 vakcina, od kojih je 37 već u fazi testiranja na ljudima, pišu Georgieva i Gopinat, koje prognoziraju da postoje 90-procentne šanse za uspešan razvoj takvog proizvoda.

Dodale su da je globalna saradnja neophodna kako bi se obezbedila blagovremena proizvodnja, odgovarajuće zalihe za sve zemlje, bez obzira na njihova finansijska sredstva, i pravedna distribucija vakcina.

- Neujednačena raspodela bi mogla da poboljša ekonomske prilike u zemljama koje prve obezbede vakcinu, ali ih neće zaštititi od slabe tražnje trgovinskih partnera iz zemalja koje će se bez vakcine mučiti sa ekonomskim oporavkom - zaključuje se u tekstu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke