• 0

Kristin Lagard predviđa snažan ekonomski oporavak

Ipak, ECB je neznatno poboljšala procenu rasta za 2020. godinu i sada očekuje pad BDP-a od 8,0 odsto, u odnosu na prognozu iz juna kada su predviđali pad od 8,7%

  • 0
Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Jedna od najuticajnijih dama u svetu finansija, Kristin Lagard, najavila je snažan ekonomski oporavak evrozone u aktuelnom kvartalu, koji završava krajem septembra.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) kaže da će ta institucija pomno pratiti uticaj aprecijacije evra na srednjoročne izglede kretanja inflacije, i dodaje sledeće:

"Podaci koje smo dobili od poslednjeg sastanka o monetarnoj politici u julu, ukazuju na snažan oporavak aktivnosti što se poklapa sa našim očekivanjima", rekla je ona na konferenciji za novinare.

ECB je neznatno poboljšala procenu rasta za 2020. godinu i sada očekuje pad BDP-a od 8,0 odsto, u odnosu na prognozu iz juna kada su predviđali pad od 8,7%. Kada je reč o narednoj godini, ocena je da će BDP porasti 5,0 odsto, dok će u 2022. porasti 3,2 procenta.

Ono što Kristin Lagard ističe kao značajno, jeste činjenica da se domaća tražnja u zoni evra oporavlja, tj. penje se sa najnižih nivoa. Iako je period koji je pred nama i dalje neizvestan, sudeći po njenim rečima - najgore je prošlo. Šefica ECB je takođe navela da inflaciju u evrozoni "guše" niske cene energije, kao i slabi pritisci da se te cene povećaju.

Kristin Lagard je dalje navela da će Banka vrlo verovatno iskoristiti podsticajna sredstva iz tzv. Pandemijskog paketa hitnih kupovina (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), vrednog čak 1,35 biliona dolara, kako bi uspela da obezbedi likvidnost, odnosno kako bi region što lakše podneo posledice korona krize.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke