• 0

Nema nade za TikTok: "Prodaja bi značila da se Peking povinovao Vašingtonu"

Tenzije ne prestaju da rastu, a rok za prodaju je 15. septembar

  • 0
tiktok, aplikacija

TikTok je vrlo popularan među mladima / Foto: Pixabay

Sva je prilika da od prodaje TikToka nekoj američkoj kompaniji neće biti ništa. Kompanija "BajtDens", u čijem je vlasništvu ova aplikacija, ima rok do utorka, 15. septembra, da odluči da li će da je proda ili Bela kuća stavlja veto na njeno poslovanje u SAD.

Međutim, to ne bi bio problema za kinesku kompaniju da je ne koče vlasti matične zemlje. Naime, Peking se protivi tome da "BajtDens" prinudno proda deo poslovanja Majkrosoftu ili Oraklu (dva glavna kandidata), smatrajući da to slabi uticaj Pekinga u odnosu na Vašington, prenosi Rojters.

Rok za prodaju curi, a kineski gigant se našao "između dve vatre": sa jedne strane je odlučan Tramp koji ne pristaje na kompromis, jer kaže da TikTok potencijalno ugrožava nacionalnu bezbednost, dok je s druge strane Peking koji želi da održi moć nad Amerikom. Podsećamo, TikTok je popularna aplikacija za deljenje kratkih video zapisa.

Prodaja je, inače, bila maltene gotova stvar, ali su kineske vlasti reagovale praktično u "5 do 12", i donele pravilo da određene popularne aplikacije moraju da traže dozvolu od zvaničnika ako žele da ih otkupi stranac. Ovo je veliki poraz za TikTok, jer su SAD ogromno tržište, a osim toga, prodato poslovanje bi uključivalo i tržištaAustralije, odnosno Novog Zelanda.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>