• 1

MAN traje već 262 godine, ali ova kriza je pogodila i njega. Gigant ukida 9.500 radnih mesta

Prema podacima Refinitiva, MAN smatra Folksvagen svojim najvećim akcionarom, sa više od 95 procenata udela u kompaniji

  • 1
MAN logo

MAN je osnovan davne 1758. godine / Foto: Shutterstock

Nemački proizvođač kamiona i autobusa MAN planira da ukine do 9.500 radnih mesta na globalnom planu, što dodatno sugeriše da je svetska ekonomija teško pogođena, a da se sporo oporavlja.

Otkazi su deo revizije poslovanja, osmišljene da ostvari povraćaj prodaje na 8 procenata do 2023. godine i generiše oko 1,8 milijardi evra budućih ušteđenih troškova, saopštila je u petak grupa pod kontrolom Folksvagena.

Prema podacima Refinitiva, MAN smatra Folksvagen svojim najvećim akcionarom, sa više od 95 procenata udela u kompaniji. "Nemac" je teško pogođen krizom kovid-19, koja je dovela do gašenja preduzeća i potrošača koji slabo troše, stvarajući tako manju potražnju za industrijskom logistikom.

U avgustu je MAN izvestio o padu prodaje od 34 odsto na polugodišnjem nivou i zabeležio operativni gubitak od 423 miliona evra, u poređenju sa 248 miliona evra dobiti za isti period 2019.

Industrijska proizvodnja je opala za rekordnih 18 procenata između marta i aprila, a povratak - nakon ponovnog otvaranja preduzeća i fabrika - bio je slabiji nego što su ekonomisti očekivali.

Proizvodnja je porasla za 1,2 procenta između juna i jula, pokazali su podaci objavljeni ove nedelje, potkopavajući prognoze ekonomista vezane za rast od 4,8 procenata.

Kompanija MAN iz Minhena osnovana je davne 1758. godine.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hannover

    To oni planiraju vec par godina unazad,idu prvo ovi blize penziji pa ovi sto su po bolovanjima...i svi ce biti obezbedjeni...nema krize za sada

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke