• 13

I Srbija će zabraniti garanciju na 3 godine za belu tehniku: Dokle se stiglo sa zakonom?

I Srbija prati EU

  • 13
Veš-mašina

Foto: Pixabay

Evropska komisija će sledeće godine predstaviti zakon kojim će se osigurati da proizvodi imaju oznaku trajanja uređaja, koja bi uzimala u obzir očekivano trajanje uređaja, ali i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke.

Kako je Telegraf Biznis već pisao, odnosno, kako nam je potvrđeno, ova mera može se uskoro očekivati i u Srbiji.

Da je sve spremno za zakon, potvrdila je i potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan koja je najavila velike promene na tržištu.

Trenutno radi na osiguranju većeg kvaliteta i trajnosti uređaja koji bi trebalo da traju duže, a ne da se kvare odmah po isteku gaancije. 

Već nekoliko godina pripremam ovaj projekat i oduševljena sam što je u ovom mandatu on jedan od prioriteta na evropskom nivou. Evropska komisija će već iduće godine predstaviti niz zakona kojima će nastojati da smanji bacanje proizvoda koji još uvek mogu da rade ili se prenamene - rekla je ona.

Najavila je kako će Evropska komisija iduće godine predstaviti zakon kojim će se osigurati da proizvodi imaju oznaku trajanja uređaja, koja bi uzimala u obzir očekivano trajanje uređaja, ali i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke. Na taj način bi potrošač znao tačno šta kupuje.

Borzan je inače nedavno imenovana i u timu za cirkularnu ekonomiju u Evropskom parlamentu.

- Idemo u tom pravcu da se pridružimo EU i na dobrom smo putu, priprema se i većina zakona se usklađuje sa evropskim, tako da očekujemo da će to uskoro doći i kod nas - rečeno je ranije za naš portal iz NOPS.

Kako isitču, pravilnik o načinu čuvanja i postavljanja rezervnih delova biće drugačiji, ali je važno da će morati da se obezbedi garancija od bar deset godina.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    Hocu masine koje nemaju zavarene kade, kad crknu lageri da mogu da se zamene bez budzenja

  • Salvatore

    U letnjoj kuhinji imamo masinu za ves Gorenje iz 1980 koju je otac kupio kao momak kad se kucio,jos radi i posle 40 god.jeste da je sada bucna i da trese ali posle 40 god.da vidimo danasnje masine i tehnologiju da li bi izdrzali!??

  • Nataša

    Redovno, kupim ves masinu radi savrseno..i prvi kvar je dva dana nakon isteka garancije!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke