• 0

Dokazano: Nemci se više plaše Trampa i poskupljenja nego virusa

Dok ih kovid-19 ne brine sa zdravstvenog aspekta, zabrinuti su da bi mogao da im ugrozi finansijsko blagostanje

  • 0
šoping ulica, nemačka

Nemci se ove godine plaše Trampa i ekonomskih posledica / Foto: Pixabay

Rezultati nove studije koja se bavi strahovima Nemaca iznenadili su čak i istraživače. U poslednjih 28 godina ta studija se sprovodi jednom godišnje, u okviru "R+V Versicherung", najveće nemačke osiguravajuće kuće.

Iako javno nose maske i vode računa, ispostavilo se da se samo nekolicina plaši zaraze. To je jedan od razloga zašto je ovogodišnji takozvani indeks straha pao sa 39 na 37%, što je najniža vrednost od početka istraživanja 1992. Nemci, kako se navodi, ne paniče kada je reč o virusu, a brinu ih neke druge stvari.

Imaju osećaj da je stvar pod kontrolom, barem sa zdravstvenog aspekta. Prethodnih godina najviše su strahovali zbog ratova, terorizma, imigracija i ekstremizma.

Tramp kao strah i trepet

 

Prošle godine je njih 35% strahovalo od nekog težeg oboljenja, a sada je taj procenat pao na 32. Samo 42 odsto Nemaca veruje da bi zbog globalizacije i ubuduće moglo dolaziti do pandemija ovih razmera. S druge strane, muči ih američki predsednik.

Američki glasači će 3. novembra izaći na birališta da bi izabrali novog predsednika ili ponovo izabrali Trampa. Za mnoge Nemce, drugi mandat Donalda Trampa verovatno bi bio noćna mora, budući da on izaziva strah kod 53 odsto njih. Stručnjaci smatraju da je zabrinutost opravdana, zbog trgovinskog rata Amerike i Kine i verbalnih napada na čak savezničke zemlje poput Nemačke.

Trampova spoljna politika je više puta prouzrokovala ozbiljne međunarodne zaplete, kažu nemački politikolozi, dodajući da Vašington nastavlja da se povlači iz međunarodne saradnje. Prema istraživanju, političke teme, koje su u prošlosti kod Nemaca izazivale veliku zabrinutost, gube na značaju.

inlflacija, cene, novac, racuni, primana, racunica, kućni bužet, potrošačka korpa

Moguće poskupljenje zbog posledica krize / Foto: Shutterstock

Nisu navikli na ekonomske potrese

 

Uprkos sve većem broju infekcija i višem nivou svesti o kovidu-19 u odnosu na početak pandemije, ljudi u Nemačkoj ostaju prilično opušteni. Ipak, nisu tako ležerni kada je reč o finansijama. Mnogo više nego virusa, plaše se da bi on mogao da im ugrozi ekonomsko blagostanje.

Čini se da su ekonomske prognoze za 2020. sumorne. Sprema se ekonomski pad, a neki čak govore i o dubokoj recesiji. Prema procenama nemačke Vlade, bruto domaći proizvod ove zemlje smanjiće se za oko 6% ove godine. To će naravno imati uticaja na celokupno raspoloženje u Nemačkoj.

Ekonomski strahovi i mogući gubici posla ponovo su na vrhu ovogodišnjeg indeksa straha. Zabrinutost zbog rasta životnih troškova našla se na drugom mestu sa 51%.

Video: Krizni štab: Ovo su mere za one koji se vrate u Srbiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>