• 5
 ≫ 

Ako se dete danas rodi u Srbiji, evo gde će biti za 18 godina: Kakva nam je produktivnost?

 ≫ 

Mladi u zemljama Evrope i centralne Azije imaju na raspolaganju neophodne mogućnosti da izrastu u produktivne odrasle osobe

  • 5
Korporacija, ljudi

Foto: Shutterstock

Srbija se po indeksu ljudskog kapitala (HCI) Svetske banke, koji meri razvoj ljudskog kapitala u svetu, nalazi u vrhu u našem regionu.

Sa indeksom 0,68, u odnosu na masimalno mogućih 1 poena, Srbija je na trećem mestu, zajedno s Mađarskom, po razvoju ljudskog kapitala među 11 ekonomija u regionu, prema objavljenom izveštaju Banke o Indeksu ljudskog kapitala u vreme pandemije.

To znači da dete će dete rođeno danas u Srbiji imati produktivnost od 68 procenata ako završi kompletno obrazovanje i bude dobrog zdravstvenog stanja.

Ispred Srbije su Slovenija za indeksom HCI od 0,77 i Hrvatska sa 0,71. Iza Srbije i Mađarske, koje dele treće mesto, nalaze se Crna Gora i Albanija sa indeksom 0,63, Bugarska (0,61), Rumunija i Bosna i Hercegovina (po 0,58), KiM (0,57), dok je Severna Makedonija na začelju u region sa indeksom 0,56.

U izveštaju Svetske banke se navodi da mladi u zemljama Evrope i centralne Azije imaju na raspolaganju neophodne mogućnosti da izrastu u produktivne odrasle osobe zahvaljujući investicijama u zdravstvo i obrazovanje tokom njihovog detinjstva i tinejdžerskog perioda.

Međutim, upozorava se da pandemija preti da ugrozi do sada ostvaren napredak, jer se vlade bore da održe zdravstvene i usluge obrazovanja u periodu restrikcija.

Ovaj indeks uslovno meri produktivnost buduće generacije radnika u zemljama sveta prema kriterijumima kvaliteta obrazovanja i zdravlja dece i mladih od rođenja do njihove osamnaeste godine.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    20. septembar 2020 | 19:01

    Skoro svi koji se sada rode posle školovanja biće širom zapada,takav je trend politike koja se vodi i sa statusom kvi za KiM,zivimo kao taoci ovog problema ponižavajučim životom.

  • DARKO 100%

    20. septembar 2020 | 19:00

    Produktivnost buducih generacija lezi u robotima,oni ce zameniti ljudske resusrse,jer danasnji covek mnogo kosta za razliku od robota a produktivnost mu je manja nego kod robota savremene tehnologije,za razliku od coveka moze da radi dan i noc,netreba mu bolovanje,godisnji,platai nebuni se nikada a sve precizno radi,tako u buducnosti ce biti sve vise robota u ljudskom obliku i bilo kom drugom obliku njihova glavna uloga je zagarantovana u buducnosti

  • Val

    21. septembar 2020 | 19:14

    Samo prosta radna snga se od nas očekuje što manje obrazovana to bolje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>