• 0

Novi bankarski div na tlu Evrope: Spajaju se UBS i Kredi svis

Neminovno, ukinuće mnoga radna mesta

  • 0
Credit Suisse Group banka, zgrada

Foto: Shutterstock

U Švajcarskoj se sve glasnije šuška o navodnom spajanju UBS-a i Kredi Svisa, čime bi kontinentalna Evropa dobila novog velikog finansijskog diva.

Portal Insajd Paradeplac objavio je, pozivajući se na dva neimenovana izvora, da rukovodioci dve najveće švajcarske banke, UBS-a i Kredi Svisa, razmatraju mogućnost merdžovanja.

Potencijalni dogovor, koji bi mogao da bude objavljen početkom 2021, stvorio bi najveću banku u Evropi finansijske snage od gotovo 1,6 biliona evra depozita. Obe banke su odbile da komentarišu, kako kažu, "glašine i nagađanja".

Portal Paradeplatc, koji je ime dobio po glavnom finansijskom trgu u Cirihu, gde se nalaze sedišta obe banke, tvrdi da je u razgovore uključen i švajcarski ministar finansija Uli Maurer.

Nova, zajednička banka UBS-a i Kredi Svisa, bila bi četvrta najjača na Starom kontinentu, iza HSBC-a, BNP-a Pariba i Kredi Agrikola, prema podacima agencije S&P.

Eventualni dogovor takođe bi mogao da rezultira ukidanjem do 15.000 mesta, ili 15 posto zaposlenih u obe banke širom sveta, izveštava Insajd Paradeplac.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>