• 1

Značajno "zaobilaze" biro, znak da se SAD oporavljaju

U nedelji koja se završila 12. septembra, državnu pomoć na osnovu nezaposlenosti je potražilo 860.000 ljudi

  • 1
Dolari, novac

Može li dolar da održi svoju reputaciju? / Foto: Tanjug/AP

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za beneficije na konto nezaposlenosti nastavio je da pada, što signalizira postepeno poboljšanje na razorenom tržištu rada.

Zahtevi za državnu pomoć u redovnim državnim programima smanjili su se za 33.000 na 860.000 u nedelji koja se završila 12. septembra, što se poklapa sa referentnim periodom za Vladin mesečni izveštaj o radnim mestima, prema podacima Odeljenja za rad, objavljenim juče.

Ukupan broj Amerikanaca koji prima novčanu naknadu pao je za skoro milion, na 12,6 miliona, u nedelji koja se završila 5. septembra. Kako Blumberg dalje prenosi, ekonomisti su očekivali da će u prethodnoj nedelji biti 850.000 novih zahteva, kao i da će trajna potraživanja važiti za 13 miliona ljudi.

Pad u broju Amerikanaca koji traže finansijsku pomoć nakon gubitka posla - nakon neznatnog povećanja u prethodnoj nedelji - jeste dobrodošao znak da ekonomski oporavak i dalje napreduje, uprkos borbi sa i dalje prisutnim korona virusom.

U isto vreme, ukupna potraživanja ostaju istorijski visoka, a stalni zastoj oko novog kruga saveznih podsticaja pritiska milione ljudi nakon isteka dodatnih naknada u julu i drugog privremenog programa koji je počeo da ostaje bez sredstava.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicago

    18. septembar 2020 | 15:00

    Pa normalno da pada kad imam pravo samo na 6 meseci pomoci, a posle snalazi se

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>