• 0

Šveđani daju 148 miliona dolara za zagrebački Nanobit, firma ostaje u Hrvatskoj

Zagrebački proizvođač video igara, najveći u toj zemlji, osnovan je pre 12 godina. Specijalizovan je za igrice na iOS i Android platformama, a ima i dve dodatne kancelarije: u Budimpešti i Bukureštu

  • 0
mobilni, igrice

Foto: Pixabay

Švedski proizvođač mobilnih igara, "Stillfront grupa", preuzeo je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara. Ipak, kako kaže jedan od osnivača firme, Alan Sumina, ona ostaje u Hrvatskoj.

Transakcija će se realizovati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 miliona dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 odsto udela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, prenose Nezavisne novine.

U naredne dve godine, Šveđani će kupiti ostatak udela u Nanobitu po ceni koja će zavisiti od kretanja dobiti pre kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022. godini.

"Stillfront" je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gejming studija širom sveta i zapošljava više od 800 radnika.

Glavna tržišta su mu SAD, Nemačka, Bliski istok i Severna Afrika, zatim Francuska i Kanada. Sedište švedske kompanije je u Stokholmu, a "Stillfront" je, inače, javno izlistan na "Nasdaq First North Premier Growth Marketu".

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, priča o Nanobitu i dvojici njegovih osnivača, Alanu Sumini i Zoranu Vučiniću, može se svrstati u najuspešnije hrvatske priče u poslednjih pet godina.

Počela je, kako kažu, "romantično" i bez kapitala, tek sa dva računara, idejom i voljom za globalnim uspehom u vrlo kompetitivnoj branši - industriji mobilnih igara.

Gradili su je punih 12 godina i stigli do 125 visokoobrazovanih radnika, njihove igre su ukupno preuzete više od 145 miliona puta, a na mesečnom nivou - igra ih više od 10 miliona aktivnih igrača širom sveta.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke