"Svi konobari u Srbiji kradu, nemoj svom da smanjiš platu zbog toga": Rečenica koja je digla prašinu

 ≫ 
  • 70
Konobar krade Da li ste doživeli slično? / Foto: Shutterstock, Twitter

Korisnica Tvitera, inače vlasnica ugostiteljskog objekta, podelila je svoje iskustvo u radnom odnosu sa jednim zaposlenim, a onda je usledila lavina komentara na ovoj društvenoj mreži.

Ona je, naime, podelila post sledeće sadržine: "Da imate lokal, i da vas konobar krade, koji je prijavljen, kojem plata ne kasni ni jedan dan, da li biste mu manjak odbili od sledeće plate?".

"Slučaj s Tvitera" svakako nije usamljen i tih vrsta prevara na radnom mestu ima u raznim sektorima. Ipak, sudeći po komentarima ispod posta, većinu ljudi ova konkretna situacija ne čudi, jer su ubeđeni da svi konobari rade slično. Jedan komentar je glasio:

"Ne postoji konobar koji ne potkrada poslodavca", a onda i: "Kad potkrada tebe, krade i od gostiju. Neće taj prestati, ma šta da obećava. Razgovor i sporazumni raskid ugovora".

Bilo je i predloga da mu vlasnica lokala da momentalni otkaz i da ga krivično goni, mada su neki tviteraši stava da je ovakva dela teško "isterati" pravno na čistac.

Mnogi su stali na stranu konobara, ističući da i poslodavci uzimaju od naroda, posebno na ceni flaširane vode i čaja, pa tako ne treba da se žale ni zbog konobara. Takođe, mnogi su sasvim na strani konobara, jer, kako kažu, ako je vredan i donosi pare, "zažmurite mu na jedno oko ako krade"...

O čemu se, zapravo, radi?

"Moraš da preciziraš kako krade. Ako napravi sebi koji dinar tako što od devet kafa napravi 10, to radi svaki konobar, veruj mi. Samo treba da se smanji na razumnu meru i to je to", još jedan je u nizu komentara.

Konobar je, kako se navodi u postu, kasnije priznao da je ukrao 37 sladoleda za tri dana, u vrednosti od 60 evra. Vlasnica lokala kroz smeh kaže da za "foru sa kafama" već zna, i da je to opraštala više puta.

Na ovaj post je reagovala i devojka koja je konobarisala tokom studija i kojoj, kako kaže, nikada nije palo na pamet da krade, jer je bila "zadovoljna poslom i bakšišom".

Kada već govorimo o bakšišu, iako on varira iz meseca u mesec, u zavisnosti od lokala i posećenosti, zatim klijentele i samog kelnera, takođe postoji uverenje da je bakšiš ovim radnicima "druga plata".

Konobar krade Razni komentari na Tviteru / Foto: Pixabay, Twitter

Koliko zaista zarađuju konobari u Srbiji?

Prema nekim analizama koje su poredile rad konobara u Bonu i Beogradu, domaći radnici zarađuju tri puta manje nego nemački. To je zato što domaći lokali imaju niže profitne stope, kao i cene usluga. Osim toga, vrlo je verovatno da su bakšiši u Bonu znatno bolji nego oni u Beogradu.

Zaključak je i da konobar u Bonu obezbeđuje vlasniku tri puta veće prihode, pa prema nekim procenima, on bez bakšiša može da dođe do 1.500 evra neto zarade ili više, a konobar u Beogradu do 60.000 RSD. Ipak, ovo je prosek: prema aktuelnim podacima sajta infoplate.rs, plata konobara u Srbiji ide od 30.000 do 78.000 dinara.

Ako uzmemo da je prosečna zarada taman toliko, 50 do 60 hiljada dinara, ne računajući bakšiš, shvatamo da se po stanju na računu konobari ubrajaju u srednje plaćena zanimanja u Srbiji, ipak, tu je i faktor radnog vremena i vrste posle. Većina radi 6 dana u nedelji, po smenama.

Ako računamo i noćne klubove, onda je bakšiš veći, ali i šansa za potkradanje, o čemu se takođe mnogo puta raspravljalo na društvenim mrežama.

Istine i zablude o bakšišu

Ako računamo ugrubo, da konobar dnevno uzme 500 dinara bakšiša, a radi oko 25 dana u mesecu, onda dolazimo do iznosa od dodatnih 12.000 na kraju meseca, ili oko 100 evra na platu. Imajte u vidu da je ova računica vrlo proizvoljna i da može da varira nagore ili naviše, ali činjenica da bakšiš retko izostaje.

Ipak, moramo priznati da je davanje bakšiša nije toliko podrazumevajuće kao i Americi ili Evropi, gde se tačno zna: štaviše, u račun na kraju se odmah uračuna dodatnih 10 do 15 odsto. U našoj zemlji, gosti često budu uvređeni ako se od njih očekuje da daju bakšiš, kao i sami konobari koji ga neminovno očekuju.

Jedan konobar nam je otkrio da "ljudi koji su skupo obučeni uglavnom ne preskaču bakšiš", ali da to nije uvek slučaj. Desi se na naruče viski i ostave 50 ili 100 dinara. Takođe, kaže da on dnevno uzme do 2.000 dinara samo od bakšiša, a kada su "lošiji dani" - onda se raduje i crvenoj novčanici.

Od beogradskih konobara saznajemo i da su predrasude da stranci ostavljaju bakšiš, a posebno su škrti Britanci i Holanađani. S druge strane, radnicima u uslužnom sektoru se neretko dešavalo da im pozamašan bakšiš ostavljaju naizgled "neugledni gosti", koji daju iznos čak 3 puta veći od samog računa.

Pišite nam u komentarima da li ste imali ovakve situacije s konobarima ako ste vlasnik lokala? Takođe, ako ste konobar, pišite nam kakva su vaša iskustva u radu i odnosu sa poslodavcima.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić na otvaranju deonice Moravskog koridora: "Ovo je najbolji put u Srbiji, pišemo istoriju"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    19. septembar 2020 | 18:46

    Obzirom da sam dugo godina ugostiteljski radnik, a sada vlasnik bara, mogu da kazem sedece. Da, krade se. Krade re svega vlasnik od drzave tako sto naplacuje bez fiskala. Ako mislite da budete tip gazde koji ce da zaposli konobara za 30000, da trazi od njega da radi 6 dana u nedelji, 8 sati smenu, a potom ostane da odradi popis, skupi bastu i naravno ne ostavi pare za nocni prevoz. Da sa svojim drustvom dodje pa izigrava gazdu tako sto naredjuje neke sulude stvari samo da pokaze ko je glavni, i da naravno nikad svom radniku ne ostavi baksis kad ga sluzi jer, Boze, pa on je gazda. E pa naravno da ce radnik da ti otme sve sto moze. U inat. Ja radim u svom lokalu zajedno sa radnicima. Celu smenu. Oni imaju 2 slobodna dana i procenat tako da na kraju ja zaradim malo vise od njih. I svi su srecni i svi se trude i samim tim i posao je sve bolji. Nemojte biti tip gazde koji sam malopre opisao i bice sve uredu...

  • Profesor na papiru

    19. septembar 2020 | 15:33

    Nije to lako posao, a ko ima samo 500 dinara bakšiša dnevno, neka menja lokal... Pa ja im uvek ostavim 100-200 dinara za mali račun, dakle 10%, a koliko ljudi prodje kroz lokal za smenu, neko ne ostavlja ništa, neko mnogo više, ali kada se sabere, imaju bar dnevnicu od koje mogu da žive, a plata da se šteka, obično je to minimalac, ali npr 30000 je rata kredita za pristojan stan... Nisu hirurzi, atomski fizičari... Koliko su uložili para u školovanje, sve ukupno, dobro prolaze u odnosu na prosek, budimo realni. A Nemačka i Srbija, nažalost ne mogu zajedno u rečenicu! Pozdrav svima, živeli🥂

  • menadzer 111

    19. septembar 2020 | 15:56

    Radim kao menadzer 20 godina . KOnobari naravno kradu ali ne svi .Profesionalni konobar onaj pravi ako se razumemo nece krasti .Takav konobar zna da radi za svog poslodavca ali je i svestan da ce savrsenom uslugom zaraditi sve veci baksis. Najgori su konobari koji su radili po klubovima pa dosli u restoran .Ta dva radna mesta se potpuno razlikuju .Konobar ce ukrasti kada vidi priliku .Oni vremenom nauce gde su rupe u samom restoranu .Plata konobara je mnogo mala i to je razlog za kradju .Baksis ne sme da se komentarise ni u jednom kontekstu .Baksis postoji i to je to ,Ni jedan poslodavac to ne bi trebao da uzima u obzir kada odredjuje visinu plate sve i da zna da ce konobar uzeti 2000 eura baksisa .Konobar je onaj ko to zeli a to sto je neko birao da bude zubar to je njegov problem tu baksisa nema . Neko je napisao da konobar koji je napravio 10 kafa umesto 9 kao to nije kradja .To je najgora kradja .Tako se ubija kvalitet i tako se gube gosti trajno .Moj je savet ne zaposljavajte dva drugara,dva brata ili sestre .Pricajte sa konobarima i budite u restoranu . Zapamtite da vlasnik lokala nije menadzer .Restoran bez menadzera je nula .Takodje imajte i sefa konobara .Tu vrlo pazljivo birajte ko ce to biti i mora imati vecu platu .Pozdrav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>