Sramotno je što ovakve stvari trebaju da dolaze pod pitanje. Zna se šta je rad i šta je plata, a zna se i šta je lopovluk i zašto zivite u takvoj drzavi. Drzava u kojoj se dovodi pod pitanje časnost i rad, ne moze biti normalna drzava, jer nije normalan narod koji je čini a samim tim ni onaj koji je vodi. U dalekoj budućnosti srbije kao celine, nece biti potrebno postavljati ovakva pitanja. Pitanje je zasto 20 miliona srba zivi van granice maticne zemlje, daleko od kriminala i lopovluka.
Konobarica gazda uplaćuje minimalan na račun,a na ruke daje ostatak i na taj nacin poslodavac potkrada državu,a ne radnik poslodavca i ne samo,vecina ugostiteljskih objekata izdaje račune kao međuzbir,a poslije te račune poništava.
Znači,generalno gledano konobar ne krade,poslodavci kradu i štete državu.
Konobari dobiju sve gotovo iz kuhinje i servirano a kuvar se nigde nevidi zato na zapadu gosti akosu zadovoljni traze kuvare daim daju napojnicu zato stosu
Zadovoljni ukusnom i dobrom spremanju i uvek tu svracaju.
Nisam ni konobar ni vlasnik ali sam mušterija, mislim da još nisam nigde popijo pice a da nisam ostavio bakšiš, sto je usluga bolja to i veći bakšiš, a ako ne nešto bas oduševi onda ide j veći bakšiš.
Kao prvo psi imaju gazde a konobari poslodavca.o kradji je smesno pricati,svaki"gazda"prvo ubaci kamere u lokal i pokrije sve uglove,pa tako kad je kuci gleda radnike.naravno tu je i kompjuter na kom konobar mora sve da kuca ali naravno da izbaci sto moze manje fiskalnih racuna i naravno svakih sedam dana popis ako sta fali plate konobari.tako da "gazde"nece propasti,oni su navikli da ceo zivot kukaju.
2 godine su krali gazdu i ako je imao kamere, kad je dosao onaj koji odrzava kasu i uhvatio ih u prevari dobili su otkaze, nabili su mu za dve godine preko milion, necu reci na koju caku jer ce neko pokusati...
Znaci ovako ako vec ides u kafanu ili drugi ugostiteljski objekat ,budi gospodin poruci sta zelis,i plati tu uslugu i obavezno casti konobara,nemoj da si slepac ,nisi u obavezi ali budi malo smeker pa pocasti bice i tebi lepo i drago a i konobaru isto,a za gazde tj vlasnike lokala ,,budite gospoda uzdignute glave i ponosni i uzivajte u vasem poslu kojim se bavite ,,platite dobro radnika da bude zadovoljan kao i vi ,,i ne gledajte radnika sa visine ili da ste sad vi tu nesto neznam ti sta .budite normalni i svima ce biti lepo ,,budite gospoda,,
Konobarske price... Jel ti castis prodavca auta pa kad je auto 4600e ti zaokruzis na 5000?nije mi jasno ko je uopste pustio pricu o cascavanju, verovatno neki neradnicki lobi.
Prvo treba definisati samu "krađu". Da li je konobar usimao pare iz kase, direktno prdavao zalihe a pare sebi u đep (čime gazda ima manjak na stanju) ili, često, kada barmen donese svoje piće koje prodaje uz piće lokala. Sa druge strane, ono što se dešava češće je da se sipa manje piva, kafe, sladoleda, itd. i time stvara "višak na stanju" koji on (oni) zadržavaju. U ovom slučaju ne kradu gazdu već mušterije. Još nisam čuo za slučaj da neko ko je krao gazdu (prva verzija) nije dobio otkaz. Za krađu mušterija gledaju kroz prste.
Lako zarađen dinar potroši pet teško zarađenih. Krađa se apsolutno ne isplati, da ne spominjem kaznu ili otkaz. Poslodavci uopšte, ne treba da optužuju druge jer i sami potkradaju i državu i radnike. Prema tome neka prvo oni sami prestanu da kradu,onda neka slobodno sprovode zakonske mere prema zaposlenima, nemam ništa protiv. Ima još jedna stvar, onaj ko je naučen da radi pošteno, poštenje mu je u genima, neće nikad ukrasti ali će često biti optuživan od poslodavca za krađu. Isti poslodavac godišnje menja automobil, kupuje nekretnine, menja nameštaj u tim istim nekretninama a pri tom ne propusta da govori, pa ljudi dao bi vam veće plate ali nema para a svaki zaposleni vidi nije slep šta radi gazda dok zaposlene naziva lopovima. Penzioner sam, radio sam u državnim firmama, nismo poštovali to što smo imali pa smo dobili gazde, tako nam i treba nego da se vratim temi. Ko sada koga krade navešću lični primer jednog zaposlenog koji sam lično prošao. Još uvek verovatno ima pisani dokaz od pre pet i petnaest godina, u toj firmi, a sve to isto rade svi poslodavci. U startu radnik,vidi se na listi, pričam o periodu od 2007 do 2015,a i sada je verovatno isto,bude skraćen za, precizno 4300 dinara, plus prekovremeni rad, koji ne plaća uopšte godišnji odmor, ima tu još i kažnjavanje radnika za prekršaj koji je išao i do 30% u trajanju i šest meseci.Sami izračunajte, ja sam došao do precizne cifre, za sebe lično i nije manja od 70 000 godišnje a radio sam kod dvojice privatnika 8 godina, jedan je imao oko sto a drugi 250 zaposlenih pomnožite. Dodajte još toliko od države po jednom zaposlenom, jer se veći deo plate delio na ruke, plus ostala dugovanja prema državi a ista država ih pomaže gde god i kad god treba samo da bi bilo posla za narod. ETO KO PRIČA O POŠTENJU. Zbog svega ovoga bi trebalo svi da se dobro zamislimo l da malo više pričamo o UZAJAMNOM POŠTOVANJU, POŠTENJE ĆE BIT PROIZVOD TOGA. I molim poslodavce da samo oni ne pričaju o poštenju a pogotovo o poštovanju, nemojte molim vas jer ste jadni i bedni, da ću početi da vas žalim jer vrlo brzo će vam doći KOMUNISTI. VI LIČNO IH DOZIVATE, VAPITE, MOLITE. Meni lično odgovara da dođu i nikad ne odu jer onda smo bili ljudi-radnici, sada nismo ni jedno ni drugo.
Na jednom vasaru, pod satrom, je bio ovakav sistem : na sve strane je krupnim brojevima i slovima pisalo koliko sta kosta, gazda je svakom konobaru dao pred pocetak vasara na primer 5000 din kesa, on je celo radno vreme sedeo kraj sanka i frizidera za jednim stolom, konobari su primali narudzbinu od musterija, dolazili do gazde i od miega narucivali pice, koje je sanker iznosio na taj sto, i konobari su od gazde “kupovali” pice i nosili musterijama i onda njima naplacivali. Na kraju su od gazde dobili platu za rad, preko pocetnih 5000 din. Bez lazi i prevare, jer je gazda kontrolisao stalno sank i frizidere.
Ovako. Cena pića u Beču skoro ista kao u Bg. Gostiju je više u Bg. Lokal u Beču 1500€ u Bg 200-300. Plate konobaru u Beču 1600€ u Bg 300. Kako bre. Ko koga tu potkrada
Ti ocigledno nikada nisi ni video Bec a kamoli da si pio bilo sta u bilo kom ugostiteljskom objektu kada mozes da lupas takve gluposti.Zivim u Becu 16god i znam sta pricam
Obzirom da sam dugo godina ugostiteljski radnik, a sada vlasnik bara, mogu da kazem sedece. Da, krade se. Krade re svega vlasnik od drzave tako sto naplacuje bez fiskala. Ako mislite da budete tip gazde koji ce da zaposli konobara za 30000, da trazi od njega da radi 6 dana u nedelji, 8 sati smenu, a potom ostane da odradi popis, skupi bastu i naravno ne ostavi pare za nocni prevoz. Da sa svojim drustvom dodje pa izigrava gazdu tako sto naredjuje neke sulude stvari samo da pokaze ko je glavni, i da naravno nikad svom radniku ne ostavi baksis kad ga sluzi jer, Boze, pa on je gazda. E pa naravno da ce radnik da ti otme sve sto moze. U inat. Ja radim u svom lokalu zajedno sa radnicima. Celu smenu. Oni imaju 2 slobodna dana i procenat tako da na kraju ja zaradim malo vise od njih. I svi su srecni i svi se trude i samim tim i posao je sve bolji. Nemojte biti tip gazde koji sam malopre opisao i bice sve uredu...
Ако мислиш да ти је конобар лопов запосли сина или још боље ћерку да је пипкају или да јој добацују или ону већ познату вашу газдинску фору конобар служи,а газда доноси рачун и наплаћује и узима бакшиш од које касније даје плату конобару,разлика између Балкана и Европе је огромна непремостиви јаз.
Svaki dobar konobar krade, konobar koji nezna da ukrade je los konobar i nezna da radi a to sto se vlasnica lokala ljuti treba prvo sebe da pogleda jer se 90% racuna ne kuca na fiskalni sve se radi na crno. Kada bi trzisna inspekcija radila svoj poso i da nije korupirana velika vecina kafica bila bi zatvorena a ne bi da komentarisem ljude koji se razvlace po kaficima i sisaju ih ko ovce.
I da , zaboravih, cuj birali da budu konobari jer zele pa ko je kriv stomatologu jer nema baksis. Da li si realan sta poredis, ... pa kad su vec birali onda nek me ne gledaju kao smrtnog neprijatelja kad platim karticom, vec nek zagrle ancer i paljba.
Kaze vlaanica jednog lokala " to za kradju na kafi znam i to progledam kroz prste " !!! Pa na toj kafi nije ukrao od tebe nego od mene, tvog gosta. Tebi je naneo stetu jer ja necu da dolazim na losu kafu. Razmislite malo koliko ja tu steta. Tu ste osteceni i Vi vlasnici i mi klijenti.
A sta znaci plata konobara je "mnogo mala"? Da nisu mozda neki fakultet zavrsili, ili rade 15 sati dnevno, pa im treba veca plata od recimo radnice u pekari? Svi radimo za platu. Sta je on vise uradio od kuvara , koji vam spremi jelo i servira, pa da sve ide konobaru.
Sto se javljas kad ne znas o cemu pricas.Mnogi i oni kulturni plate karticom i pored ostave baksis. Posao konobara i bilo koga na svetu ne treba da ima veze sa skolom vec sa produtivnoscu .Negde jedan konobar dnevno pravi po 300000 hiljada din pazara .Sigurno nije sedeo i radio finansijske izvestaje u nekoj velikoj kompaniji i ispijao kafu pored laptopa. Kuvari uglavnom imaju duplo vecu platu ako ne i negde po 3 puta vecu platu od konobara i plus konobari dele baksis sa kuhinjom uglavnom.Gde nema timskog rada taj posao propada .Prodavacica u pekari i konobar u nekom prometnom restoranu ___????Nemoj da se zajebavamo .Konobar ne sme ni u najgorem kaficu ili birtiji da ima manje od 40 hiljada to sto stalno pristaju na manje gazdama i vlasnicima lakse .Znaju koliko se krecu plate i sto bi dizali.KOnobari oni pravi su strucnjaci nista manje nego neki inzenjer . Ne sme da se vredja ni jedno zanimanje .Skola ne sme da odredjuje visinu plate vec posao koji radite .Tacka .Ako mislis da je lako biti konobar idi probaj
Da se nadovezem da ne ispadne da mislim da konobarska plata vredi 40000
Danas u Beogradu u nekom kulturnijem lokalu konobar mora imati bar 2000 din za 8 sati rada .Najgore birtije koje ne zaradjuju dovoljno minimum 40000
Restorani koji imaju pola miliona pazara dnevno konobar mora imati 70000 din
restorani koji zaradjuju 100000 do 150 hiljada dnevno konobari moraju biti na 60000 za 26 radnih dana i to ako rade po 8 sati .Prosek bi trebao biti 50 000 i najcesca plata u Beogradu ako se radi na fiksni platu .35 000 i one dnevnice od 1200 din zaboravite odma i sada
Radim kao menadzer 20 godina . KOnobari naravno kradu ali ne svi .Profesionalni konobar onaj pravi ako se razumemo nece krasti .Takav konobar zna da radi za svog poslodavca ali je i svestan da ce savrsenom uslugom zaraditi sve veci baksis. Najgori su konobari koji su radili po klubovima pa dosli u restoran .Ta dva radna mesta se potpuno razlikuju .Konobar ce ukrasti kada vidi priliku .Oni vremenom nauce gde su rupe u samom restoranu .Plata konobara je mnogo mala i to je razlog za kradju .Baksis ne sme da se komentarise ni u jednom kontekstu .Baksis postoji i to je to ,Ni jedan poslodavac to ne bi trebao da uzima u obzir kada odredjuje visinu plate sve i da zna da ce konobar uzeti 2000 eura baksisa .Konobar je onaj ko to zeli a to sto je neko birao da bude zubar to je njegov problem tu baksisa nema . Neko je napisao da konobar koji je napravio 10 kafa umesto 9 kao to nije kradja .To je najgora kradja .Tako se ubija kvalitet i tako se gube gosti trajno .Moj je savet ne zaposljavajte dva drugara,dva brata ili sestre .Pricajte sa konobarima i budite u restoranu . Zapamtite da vlasnik lokala nije menadzer .Restoran bez menadzera je nula .Takodje imajte i sefa konobara .Tu vrlo pazljivo birajte ko ce to biti i mora imati vecu platu .Pozdrav
Svakom računu u ugostiteljskom objektu do 5000 dinara pridodam oko 15% a onom preko 10000 dinara od oko 5—10%. Mada mi nije ni strano da ne čekam kusur u trgovini ako se uklapa u visinu mojih mogućnosti. Kusur do 50 dinara redovno ostavljam. Možda sam lud ili ne ali to je moj život. Podržavam borbu protiv suludih poslodavaca kojima su sitniši ogromni nego njihovo kršenje ljudskih prava i izrabljivanja radnika. Poslodavac a naročito privatnik poznaje tri računske radnje i to množenje, oduzimanje i sabiranje. Kad se učilo delenje imali male boginje i ostali kod kuće.
Pa i treba da Vas kradu. Kad im dajete mizerne plate. Taj što je privljen, godišnji jedva i da vidi dve nedelje. A po zakonu 21 radni dan. A da nepricamo o tome 😝
Konobar sam od 18 god a sada imam 45 , kada sam poceo mlad u jednom nocnom klubu u koji su dolazili najaci krimosi znao sam da uzmem i po 3000 dm za vece, posle sam radio u kaficu gde sam od gazde dnevno uzimao po 200 dm , od tih para sam se skucio tj kupio stan za 35 000 dm , bilo nekad sada radim za 1500 din i uspem da malo ukradem i dobijem baksis oko 2500 din , sjebale nas fiskalne kase a i narod provalio , nije vise ko pre
Nije to lako posao, a ko ima samo 500 dinara bakšiša dnevno, neka menja lokal... Pa ja im uvek ostavim 100-200 dinara za mali račun, dakle 10%, a koliko ljudi prodje kroz lokal za smenu, neko ne ostavlja ništa, neko mnogo više, ali kada se sabere, imaju bar dnevnicu od koje mogu da žive, a plata da se šteka, obično je to minimalac, ali npr 30000 je rata kredita za pristojan stan... Nisu hirurzi, atomski fizičari... Koliko su uložili para u školovanje, sve ukupno, dobro prolaze u odnosu na prosek, budimo realni. A Nemačka i Srbija, nažalost ne mogu zajedno u rečenicu! Pozdrav svima, živeli🥂
Ствар се ВРЛО ЛАКО решава: укупни рачун се УВЕЋА за 10% и тих 10% ИДУ конобару. АЛИ тада нема крађе: да би конобар добио тих 10% (преко основне цене услуге) МОРА да поднесе све рачуне, и "пацијентима" и газди/арици. (Некада је постојао и "музички динар", на исти начин). ТО, међутим, подразумева да власници објеката СМАЊЕ цене, па отуда и своју зараду, како би били конкурентни...
Radio sam u Nemackoj, u Berlinu, od 1982 do 1991. gidine. Tamo je, bar je tada to vazilo, uz platu i baksis posle smene konobar dobijao i 5 posto od pazara u svojoj smeni. Lepe sam pare za tih 9 godina zaradio.
Kad dodjem kuci sve premerim i ako se ne uklapa reklamiram. Ne dao Bog da mi ne vrate novac, srusila bih im prodavnicu na glavu. U unutrasnjosti, gde zivi moja majka, cesto ne daju ni racune, pa kradu trostruko: na ceni robe, na meri i na kusuru. Pre neki dan ukrali su joj 350 dinara. Kada se na pola puta do kuce vratila, jer joj je bilo sumnjivo sto su joj usitnili i drugu novcanicu od 1000 dinara za malo zelenisa i zahtevala da prekontrolisu ukupan iznos, vratili su joj novac, bez izvinjenja. Ta prodavnica joj je inace najbliza, tu je godinama svakodnevno kupovala i ostavljala im celu penziju, ali posto im je u zadnje vreme postala praksa da im je svaki dan racun neopravdano veci za 50 - 200 dinara (zavisi koliko se artikala kupi), vise nece pazarivati kod njih. Moja majka nije usamljena u svojoj odluci, jos nekoliko porodica iz komsiluka ce ih zaobilaziti u sirokom luku, pa nek vide da li im se to isplati.
U Americi na racunu vam pise da je baksis uračunat u cenu... I to se posle dodaje konobaru na platu... Zato vecina stranaca ovde u Srbiji ne ostavi baksis jer misli da je u cenu na racunu uračunat baksis...kad bi se to promenilo i kod nas ovde drugacije bi bilo...
Nije tacno , da je baksis u Americi , uracunat u cijenu. Na racunu imate koliko iznosi 5% , 10% , 15% , 20%, da lakse racunate. U zavisnosti od tipa restorana.
Od mene nećeš dobiti ni dinara, gledaću i na zaokruženje, da li je iznad ili ispod 50 para. A što se tiče konobara, normalno je da bakšiš uzmu sebi a ne da im otme gazda. Bakšiš je njihova zasluga za ljubaznost prema gostu.
Šta tu ima da se priča ako je uhvaćen, ko krade taj i laže, sigurno da mu nije prvi put a ni poslednji.... I kakvu poruku šalje ostalim ili novim zaposlenim ako mu pređe preko ovog?!
A šta da ukrade, ako uredno preda porudzbinu, njega zaduže fiskalnim računom on naplati i razduži se. Pre će biti da od gazde dobije nalog da radi bez fiskalnog a onda obojica su lopovi prema državi.
Ko je jednom jedan dan konobarisao zna sve šeme??!!To je od vajkada??!!Ih samo kad se sjetim al se čvakalo??!!A bilo je ljudi i neplate pa iz svog djepa??!!Uglavnom svugdje u svijetu tako funkcioniše i ta elektronika i fiskalni računi ne pomažu??!!Malo matematike ti treba nike kvatna fizika??!!
Bojana
Sramotno je što ovakve stvari trebaju da dolaze pod pitanje. Zna se šta je rad i šta je plata, a zna se i šta je lopovluk i zašto zivite u takvoj drzavi. Drzava u kojoj se dovodi pod pitanje časnost i rad, ne moze biti normalna drzava, jer nije normalan narod koji je čini a samim tim ni onaj koji je vodi. U dalekoj budućnosti srbije kao celine, nece biti potrebno postavljati ovakva pitanja. Pitanje je zasto 20 miliona srba zivi van granice maticne zemlje, daleko od kriminala i lopovluka.
Podelite komentar
Dragan
Konobarica gazda uplaćuje minimalan na račun,a na ruke daje ostatak i na taj nacin poslodavac potkrada državu,a ne radnik poslodavca i ne samo,vecina ugostiteljskih objekata izdaje račune kao međuzbir,a poslije te račune poništava. Znači,generalno gledano konobar ne krade,poslodavci kradu i štete državu.
Podelite komentar
Xaya
@Dragan
Treba sve na papir, pa da kukas posle koliko ti uze drzava :)
Podelite komentar
Mare
Treba ukinuti plate konobarima i uvesti procenat na racunu
Podelite komentar
Aco
Konobari dobiju sve gotovo iz kuhinje i servirano a kuvar se nigde nevidi zato na zapadu gosti akosu zadovoljni traze kuvare daim daju napojnicu zato stosu Zadovoljni ukusnom i dobrom spremanju i uvek tu svracaju.
Podelite komentar
XXXX
Nisam ni konobar ni vlasnik ali sam mušterija, mislim da još nisam nigde popijo pice a da nisam ostavio bakšiš, sto je usluga bolja to i veći bakšiš, a ako ne nešto bas oduševi onda ide j veći bakšiš.
Podelite komentar
Ja
@neko.jeli tebi isto kad te neko posluzi kao gospodina ili kao dzukelu
Podelite komentar
Ja
R9 svaka cast,malo postovanja prema radniku nije na odmet.nije sve u parama,zato ce svaki radnik da te postuje i ceni.jos jednom svaka cast
Podelite komentar
Djole
Pa nisu konobari jedini koji rade za minimalac ima nas jos u drugim bransama pa nam niko ne daje pare za to što radimo svoj posao.
Podelite komentar
Ja
Kao prvo psi imaju gazde a konobari poslodavca.o kradji je smesno pricati,svaki"gazda"prvo ubaci kamere u lokal i pokrije sve uglove,pa tako kad je kuci gleda radnike.naravno tu je i kompjuter na kom konobar mora sve da kuca ali naravno da izbaci sto moze manje fiskalnih racuna i naravno svakih sedam dana popis ako sta fali plate konobari.tako da "gazde"nece propasti,oni su navikli da ceo zivot kukaju.
Podelite komentar
Xaya
@Ja
2 godine su krali gazdu i ako je imao kamere, kad je dosao onaj koji odrzava kasu i uhvatio ih u prevari dobili su otkaze, nabili su mu za dve godine preko milion, necu reci na koju caku jer ce neko pokusati...
Podelite komentar
Rasko
Znaci ovako ako vec ides u kafanu ili drugi ugostiteljski objekat ,budi gospodin poruci sta zelis,i plati tu uslugu i obavezno casti konobara,nemoj da si slepac ,nisi u obavezi ali budi malo smeker pa pocasti bice i tebi lepo i drago a i konobaru isto,a za gazde tj vlasnike lokala ,,budite gospoda uzdignute glave i ponosni i uzivajte u vasem poslu kojim se bavite ,,platite dobro radnika da bude zadovoljan kao i vi ,,i ne gledajte radnika sa visine ili da ste sad vi tu nesto neznam ti sta .budite normalni i svima ce biti lepo ,,budite gospoda,,
Podelite komentar
Neko
@Rasko
Konobarske price... Jel ti castis prodavca auta pa kad je auto 4600e ti zaokruzis na 5000?nije mi jasno ko je uopste pustio pricu o cascavanju, verovatno neki neradnicki lobi.
Podelite komentar
Miša Bgd
Prvo treba definisati samu "krađu". Da li je konobar usimao pare iz kase, direktno prdavao zalihe a pare sebi u đep (čime gazda ima manjak na stanju) ili, često, kada barmen donese svoje piće koje prodaje uz piće lokala. Sa druge strane, ono što se dešava češće je da se sipa manje piva, kafe, sladoleda, itd. i time stvara "višak na stanju" koji on (oni) zadržavaju. U ovom slučaju ne kradu gazdu već mušterije. Još nisam čuo za slučaj da neko ko je krao gazdu (prva verzija) nije dobio otkaz. Za krađu mušterija gledaju kroz prste.
Podelite komentar
Aco
Od uvek su na losem glasu ali nisu svi putujem vec 55 godina imaih raznih nisu oni krivi krivje onaj ko omogucava dase posluje trange frange.
Podelite komentar
Mihailo
Lako zarađen dinar potroši pet teško zarađenih. Krađa se apsolutno ne isplati, da ne spominjem kaznu ili otkaz. Poslodavci uopšte, ne treba da optužuju druge jer i sami potkradaju i državu i radnike. Prema tome neka prvo oni sami prestanu da kradu,onda neka slobodno sprovode zakonske mere prema zaposlenima, nemam ništa protiv. Ima još jedna stvar, onaj ko je naučen da radi pošteno, poštenje mu je u genima, neće nikad ukrasti ali će često biti optuživan od poslodavca za krađu. Isti poslodavac godišnje menja automobil, kupuje nekretnine, menja nameštaj u tim istim nekretninama a pri tom ne propusta da govori, pa ljudi dao bi vam veće plate ali nema para a svaki zaposleni vidi nije slep šta radi gazda dok zaposlene naziva lopovima. Penzioner sam, radio sam u državnim firmama, nismo poštovali to što smo imali pa smo dobili gazde, tako nam i treba nego da se vratim temi. Ko sada koga krade navešću lični primer jednog zaposlenog koji sam lično prošao. Još uvek verovatno ima pisani dokaz od pre pet i petnaest godina, u toj firmi, a sve to isto rade svi poslodavci. U startu radnik,vidi se na listi, pričam o periodu od 2007 do 2015,a i sada je verovatno isto,bude skraćen za, precizno 4300 dinara, plus prekovremeni rad, koji ne plaća uopšte godišnji odmor, ima tu još i kažnjavanje radnika za prekršaj koji je išao i do 30% u trajanju i šest meseci.Sami izračunajte, ja sam došao do precizne cifre, za sebe lično i nije manja od 70 000 godišnje a radio sam kod dvojice privatnika 8 godina, jedan je imao oko sto a drugi 250 zaposlenih pomnožite. Dodajte još toliko od države po jednom zaposlenom, jer se veći deo plate delio na ruke, plus ostala dugovanja prema državi a ista država ih pomaže gde god i kad god treba samo da bi bilo posla za narod. ETO KO PRIČA O POŠTENJU. Zbog svega ovoga bi trebalo svi da se dobro zamislimo l da malo više pričamo o UZAJAMNOM POŠTOVANJU, POŠTENJE ĆE BIT PROIZVOD TOGA. I molim poslodavce da samo oni ne pričaju o poštenju a pogotovo o poštovanju, nemojte molim vas jer ste jadni i bedni, da ću početi da vas žalim jer vrlo brzo će vam doći KOMUNISTI. VI LIČNO IH DOZIVATE, VAPITE, MOLITE. Meni lično odgovara da dođu i nikad ne odu jer onda smo bili ljudi-radnici, sada nismo ni jedno ni drugo.
Podelite komentar
Gruzanin
Na jednom vasaru, pod satrom, je bio ovakav sistem : na sve strane je krupnim brojevima i slovima pisalo koliko sta kosta, gazda je svakom konobaru dao pred pocetak vasara na primer 5000 din kesa, on je celo radno vreme sedeo kraj sanka i frizidera za jednim stolom, konobari su primali narudzbinu od musterija, dolazili do gazde i od miega narucivali pice, koje je sanker iznosio na taj sto, i konobari su od gazde “kupovali” pice i nosili musterijama i onda njima naplacivali. Na kraju su od gazde dobili platu za rad, preko pocetnih 5000 din. Bez lazi i prevare, jer je gazda kontrolisao stalno sank i frizidere.
Podelite komentar
Čiča
Ovako. Cena pića u Beču skoro ista kao u Bg. Gostiju je više u Bg. Lokal u Beču 1500€ u Bg 200-300. Plate konobaru u Beču 1600€ u Bg 300. Kako bre. Ko koga tu potkrada
Podelite komentar
Wiener
@Čiča
Ti ocigledno nikada nisi ni video Bec a kamoli da si pio bilo sta u bilo kom ugostiteljskom objektu kada mozes da lupas takve gluposti.Zivim u Becu 16god i znam sta pricam
Podelite komentar
Sale
@Čiča
Nisi ti video Beč ni na karti...
Podelite komentar
R9
Obzirom da sam dugo godina ugostiteljski radnik, a sada vlasnik bara, mogu da kazem sedece. Da, krade se. Krade re svega vlasnik od drzave tako sto naplacuje bez fiskala. Ako mislite da budete tip gazde koji ce da zaposli konobara za 30000, da trazi od njega da radi 6 dana u nedelji, 8 sati smenu, a potom ostane da odradi popis, skupi bastu i naravno ne ostavi pare za nocni prevoz. Da sa svojim drustvom dodje pa izigrava gazdu tako sto naredjuje neke sulude stvari samo da pokaze ko je glavni, i da naravno nikad svom radniku ne ostavi baksis kad ga sluzi jer, Boze, pa on je gazda. E pa naravno da ce radnik da ti otme sve sto moze. U inat. Ja radim u svom lokalu zajedno sa radnicima. Celu smenu. Oni imaju 2 slobodna dana i procenat tako da na kraju ja zaradim malo vise od njih. I svi su srecni i svi se trude i samim tim i posao je sve bolji. Nemojte biti tip gazde koji sam malopre opisao i bice sve uredu...
Podelite komentar
M
@R9
Svaka čast za komentar
Podelite komentar
Пера
Ако мислиш да ти је конобар лопов запосли сина или још боље ћерку да је пипкају или да јој добацују или ону већ познату вашу газдинску фору конобар служи,а газда доноси рачун и наплаћује и узима бакшиш од које касније даје плату конобару,разлика између Балкана и Европе је огромна непремостиви јаз.
Podelite komentar
KonobarNis
Svaki dobar konobar krade, konobar koji nezna da ukrade je los konobar i nezna da radi a to sto se vlasnica lokala ljuti treba prvo sebe da pogleda jer se 90% racuna ne kuca na fiskalni sve se radi na crno. Kada bi trzisna inspekcija radila svoj poso i da nije korupirana velika vecina kafica bila bi zatvorena a ne bi da komentarisem ljude koji se razvlace po kaficima i sisaju ih ko ovce.
Podelite komentar
maki
I da , zaboravih, cuj birali da budu konobari jer zele pa ko je kriv stomatologu jer nema baksis. Da li si realan sta poredis, ... pa kad su vec birali onda nek me ne gledaju kao smrtnog neprijatelja kad platim karticom, vec nek zagrle ancer i paljba.
Podelite komentar
Sasa
Kaze vlaanica jednog lokala " to za kradju na kafi znam i to progledam kroz prste " !!! Pa na toj kafi nije ukrao od tebe nego od mene, tvog gosta. Tebi je naneo stetu jer ja necu da dolazim na losu kafu. Razmislite malo koliko ja tu steta. Tu ste osteceni i Vi vlasnici i mi klijenti.
Podelite komentar
maki
A sta znaci plata konobara je "mnogo mala"? Da nisu mozda neki fakultet zavrsili, ili rade 15 sati dnevno, pa im treba veca plata od recimo radnice u pekari? Svi radimo za platu. Sta je on vise uradio od kuvara , koji vam spremi jelo i servira, pa da sve ide konobaru.
Podelite komentar
menadzer 111
@maki
Sto se javljas kad ne znas o cemu pricas.Mnogi i oni kulturni plate karticom i pored ostave baksis. Posao konobara i bilo koga na svetu ne treba da ima veze sa skolom vec sa produtivnoscu .Negde jedan konobar dnevno pravi po 300000 hiljada din pazara .Sigurno nije sedeo i radio finansijske izvestaje u nekoj velikoj kompaniji i ispijao kafu pored laptopa. Kuvari uglavnom imaju duplo vecu platu ako ne i negde po 3 puta vecu platu od konobara i plus konobari dele baksis sa kuhinjom uglavnom.Gde nema timskog rada taj posao propada .Prodavacica u pekari i konobar u nekom prometnom restoranu ___????Nemoj da se zajebavamo .Konobar ne sme ni u najgorem kaficu ili birtiji da ima manje od 40 hiljada to sto stalno pristaju na manje gazdama i vlasnicima lakse .Znaju koliko se krecu plate i sto bi dizali.KOnobari oni pravi su strucnjaci nista manje nego neki inzenjer . Ne sme da se vredja ni jedno zanimanje .Skola ne sme da odredjuje visinu plate vec posao koji radite .Tacka .Ako mislis da je lako biti konobar idi probaj
Podelite komentar
menadzer 111
@maki
Da se nadovezem da ne ispadne da mislim da konobarska plata vredi 40000 Danas u Beogradu u nekom kulturnijem lokalu konobar mora imati bar 2000 din za 8 sati rada .Najgore birtije koje ne zaradjuju dovoljno minimum 40000 Restorani koji imaju pola miliona pazara dnevno konobar mora imati 70000 din restorani koji zaradjuju 100000 do 150 hiljada dnevno konobari moraju biti na 60000 za 26 radnih dana i to ako rade po 8 sati .Prosek bi trebao biti 50 000 i najcesca plata u Beogradu ako se radi na fiksni platu .35 000 i one dnevnice od 1200 din zaboravite odma i sada
Podelite komentar
menadzer 111
Radim kao menadzer 20 godina . KOnobari naravno kradu ali ne svi .Profesionalni konobar onaj pravi ako se razumemo nece krasti .Takav konobar zna da radi za svog poslodavca ali je i svestan da ce savrsenom uslugom zaraditi sve veci baksis. Najgori su konobari koji su radili po klubovima pa dosli u restoran .Ta dva radna mesta se potpuno razlikuju .Konobar ce ukrasti kada vidi priliku .Oni vremenom nauce gde su rupe u samom restoranu .Plata konobara je mnogo mala i to je razlog za kradju .Baksis ne sme da se komentarise ni u jednom kontekstu .Baksis postoji i to je to ,Ni jedan poslodavac to ne bi trebao da uzima u obzir kada odredjuje visinu plate sve i da zna da ce konobar uzeti 2000 eura baksisa .Konobar je onaj ko to zeli a to sto je neko birao da bude zubar to je njegov problem tu baksisa nema . Neko je napisao da konobar koji je napravio 10 kafa umesto 9 kao to nije kradja .To je najgora kradja .Tako se ubija kvalitet i tako se gube gosti trajno .Moj je savet ne zaposljavajte dva drugara,dva brata ili sestre .Pricajte sa konobarima i budite u restoranu . Zapamtite da vlasnik lokala nije menadzer .Restoran bez menadzera je nula .Takodje imajte i sefa konobara .Tu vrlo pazljivo birajte ko ce to biti i mora imati vecu platu .Pozdrav
Podelite komentar
Šef Sale
@menadzer 111
Ja bio konobar pa postao šef i sad mi je život lep, pozdrav za tebe i pozdravi sestru
Podelite komentar
spajdermen
gazdarica progleda 10tu kafu??? ne izda fiskalni racun zatvore joj lokal pa nek progleda. krades ides na ulicu
Podelite komentar
FANTOM
Svakom računu u ugostiteljskom objektu do 5000 dinara pridodam oko 15% a onom preko 10000 dinara od oko 5—10%. Mada mi nije ni strano da ne čekam kusur u trgovini ako se uklapa u visinu mojih mogućnosti. Kusur do 50 dinara redovno ostavljam. Možda sam lud ili ne ali to je moj život. Podržavam borbu protiv suludih poslodavaca kojima su sitniši ogromni nego njihovo kršenje ljudskih prava i izrabljivanja radnika. Poslodavac a naročito privatnik poznaje tri računske radnje i to množenje, oduzimanje i sabiranje. Kad se učilo delenje imali male boginje i ostali kod kuće.
Podelite komentar
M
Pa i treba da Vas kradu. Kad im dajete mizerne plate. Taj što je privljen, godišnji jedva i da vidi dve nedelje. A po zakonu 21 radni dan. A da nepricamo o tome 😝
Podelite komentar
Narko diler
Ja udaram nanu sa kamilicom lapo lapo.
Podelite komentar
Ana pijačarka
Ja kidam ovce na trulom voću. 2kila za 100 din.
Podelite komentar
Konobar
Kakav poslodavac, takav i konobar!!!!
Podelite komentar
Ugostitelj
Sedi gazdarice za kasu i kucaj porudzbine i racune kao ja,pa da vidim da li ce da kradu..a ne samo da glumis gazdaricu da dodjes na pet minuta..
Podelite komentar
Danas
Dobar konobar , nema potrebe da krade.Dobice basis od zadovoljnog goste, a vlasnik zna , koliko mu vrijedi kvalitetno osoblje.
Podelite komentar
Vuca
Konobar sam od 18 god a sada imam 45 , kada sam poceo mlad u jednom nocnom klubu u koji su dolazili najaci krimosi znao sam da uzmem i po 3000 dm za vece, posle sam radio u kaficu gde sam od gazde dnevno uzimao po 200 dm , od tih para sam se skucio tj kupio stan za 35 000 dm , bilo nekad sada radim za 1500 din i uspem da malo ukradem i dobijem baksis oko 2500 din , sjebale nas fiskalne kase a i narod provalio , nije vise ko pre
Podelite komentar
Bgd
@Vuca
Iskren komentar. Ja uvek ostavim baksis.
Podelite komentar
Ugostitelj
Nije tacno da svi konobari kradu!!!!
Podelite komentar
Šef Sale
@Ugostitelj
99%
Podelite komentar
Profesor na papiru
Nije to lako posao, a ko ima samo 500 dinara bakšiša dnevno, neka menja lokal... Pa ja im uvek ostavim 100-200 dinara za mali račun, dakle 10%, a koliko ljudi prodje kroz lokal za smenu, neko ne ostavlja ništa, neko mnogo više, ali kada se sabere, imaju bar dnevnicu od koje mogu da žive, a plata da se šteka, obično je to minimalac, ali npr 30000 je rata kredita za pristojan stan... Nisu hirurzi, atomski fizičari... Koliko su uložili para u školovanje, sve ukupno, dobro prolaze u odnosu na prosek, budimo realni. A Nemačka i Srbija, nažalost ne mogu zajedno u rečenicu! Pozdrav svima, živeli🥂
Podelite komentar
Chicago
@Profesor na papiru
Potpisujem od reci do reci
Podelite komentar
Перагеније
Ствар се ВРЛО ЛАКО решава: укупни рачун се УВЕЋА за 10% и тих 10% ИДУ конобару. АЛИ тада нема крађе: да би конобар добио тих 10% (преко основне цене услуге) МОРА да поднесе све рачуне, и "пацијентима" и газди/арици. (Некада је постојао и "музички динар", на исти начин). ТО, међутим, подразумева да власници објеката СМАЊЕ цене, па отуда и своју зараду, како би били конкурентни...
Podelite komentar
Kiza
Radio sam u Nemackoj, u Berlinu, od 1982 do 1991. gidine. Tamo je, bar je tada to vazilo, uz platu i baksis posle smene konobar dobijao i 5 posto od pazara u svojoj smeni. Lepe sam pare za tih 9 godina zaradio.
Podelite komentar
Поп
Само Ескими и конобари праве кућу од леда... Тежак је то хлеб верујте ми.
Podelite komentar
Mimi
@Поп
Lupaš gluposti i to koje gluposti.
Podelite komentar
Jajara
Jaja sa isteklim rokom su najjača kombinacija
Podelite komentar
Borča
Imam radnju zdrave hrane voća ne možeš opstati ako ne kradeš na vagi.
Podelite komentar
Borca 1
@Borča
Dobro da znam ☺
Podelite komentar
Dijana
@Borča
Kad dodjem kuci sve premerim i ako se ne uklapa reklamiram. Ne dao Bog da mi ne vrate novac, srusila bih im prodavnicu na glavu. U unutrasnjosti, gde zivi moja majka, cesto ne daju ni racune, pa kradu trostruko: na ceni robe, na meri i na kusuru. Pre neki dan ukrali su joj 350 dinara. Kada se na pola puta do kuce vratila, jer joj je bilo sumnjivo sto su joj usitnili i drugu novcanicu od 1000 dinara za malo zelenisa i zahtevala da prekontrolisu ukupan iznos, vratili su joj novac, bez izvinjenja. Ta prodavnica joj je inace najbliza, tu je godinama svakodnevno kupovala i ostavljala im celu penziju, ali posto im je u zadnje vreme postala praksa da im je svaki dan racun neopravdano veci za 50 - 200 dinara (zavisi koliko se artikala kupi), vise nece pazarivati kod njih. Moja majka nije usamljena u svojoj odluci, jos nekoliko porodica iz komsiluka ce ih zaobilaziti u sirokom luku, pa nek vide da li im se to isplati.
Podelite komentar
NENAD
Pa ako mu das 30000,normalno da krade, da je plata 100000 ne bi krao
Podelite komentar
Robija
@NENAD
Lopov je uvek lopov.
Podelite komentar
...
U Americi na racunu vam pise da je baksis uračunat u cenu... I to se posle dodaje konobaru na platu... Zato vecina stranaca ovde u Srbiji ne ostavi baksis jer misli da je u cenu na racunu uračunat baksis...kad bi se to promenilo i kod nas ovde drugacije bi bilo...
Podelite komentar
Mislis
@...
Pa koliki bi onda racun bio ovde tek i sad je veci nego na nekim luksuznim mestima u svetu. 🤦♂️
Podelite komentar
Danas
@...
Nije tacno , da je baksis u Americi , uracunat u cijenu. Na racunu imate koliko iznosi 5% , 10% , 15% , 20%, da lakse racunate. U zavisnosti od tipa restorana.
Podelite komentar
Mehaničar
Najbolja zarada je na falš ulju i delovima
Podelite komentar
Kvantaš
Vaga je carica
Podelite komentar
Pumpadžija
Na pumpi je danas znatno slabije al preživljavamo
Podelite komentar
Poštar
Najače mušterije su mi demetni matorci
Podelite komentar
Eto
@Poštar
Od mene nećeš dobiti ni dinara, gledaću i na zaokruženje, da li je iznad ili ispod 50 para. A što se tiče konobara, normalno je da bakšiš uzmu sebi a ne da im otme gazda. Bakšiš je njihova zasluga za ljubaznost prema gostu.
Podelite komentar
Dostavljač
I ja kradem
Podelite komentar
Laki
Šta tu ima da se priča ako je uhvaćen, ko krade taj i laže, sigurno da mu nije prvi put a ni poslednji.... I kakvu poruku šalje ostalim ili novim zaposlenim ako mu pređe preko ovog?!
Podelite komentar
Eto
@Laki
A šta da ukrade, ako uredno preda porudzbinu, njega zaduže fiskalnim računom on naplati i razduži se. Pre će biti da od gazde dobije nalog da radi bez fiskalnog a onda obojica su lopovi prema državi.
Podelite komentar
Svako
Ko je jednom jedan dan konobarisao zna sve šeme??!!To je od vajkada??!!Ih samo kad se sjetim al se čvakalo??!!A bilo je ljudi i neplate pa iz svog djepa??!!Uglavnom svugdje u svijetu tako funkcioniše i ta elektronika i fiskalni računi ne pomažu??!!Malo matematike ti treba nike kvatna fizika??!!
Podelite komentar
Ja
Nije samo u Srbiji, ja uzimam u Nemackoj 😊
Podelite komentar