• 1

Počela kampanja štrajkova: Može li Nemačka da obezbedi 345 miliona € mesečno za besne radnike?

Oko 2,3 miliona zaposlenih u federalnim i lokalnim službama tokom sledeće godine očekuje povećanje plate - barem za 150 evra mesečno

  • 1
Doktor, bolnica, medicina, medicinsko osoblje

Foto: Shutterstock

Zaposleni u javnom sektoru u Nemačkoj pokrenuli su danas kampanju kratkih štrajkova tražeći značajno povećanje plata, a među njima su zaposleni u bolnicama i centrima za brigu o deci.

Glavni zahtev sindikata ver.di (The Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) je povećanje zarade za 4,8 odsto ili minimum 150 evra mesečno, za oko 2,3 miliona zaposlenih u federalnim i lokalnim službama tokom sledeće godine. To je ukupno 345 miliona evra za besne radnike.

Štrajkovi upozorenja česta su taktika nemačkih sindikata i obično traju od nekoliko sati do dan ili dva. Predsednik sindikata, Frank Verneke, rekao je za televiziju ZDF da sindikat poziva na štajkove upozorenja narednih dana u javnom sektoru širom zemlje.

- Postoje naročito veliki pritisak i velika očekivanja u bolnicama, tako da će fokus biti tamo. Biće i drugih fokusa. Jasno je da su štrajkovi u dnevnim centrima izuzetno osetljivo pitanje i ne naročito popularni i to ćemo raditi na umeren način - rekao je on.

Kada govorimo o Nemačkoj, najnovije informacije su da će pad privrede ove godine biti manji nego što se ranije predviđalo i iznosiće 5,2 odsto. Još jedan "vrući" podatak je da Dojče banka zatvara čak 100 svojih filijala, ali verovatno ne zbog krize, već zbog rastućeg prelaska na onlajn bankarstvo.

To znači da će biti 400 filijala u Nemačkoj ubuduće.

Video: Pitali smo zdravstvenog radnika šta je najteže od početka korone: Njegov odgovor rastužuje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vidan

    22. septembar 2020 | 14:47

    Mislim da ce Nemacka da obezbedi novac za radnike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>