• 0
 ≫ 

Kakvi smo trgovci sa Mađarima? Robna razmena premašuje 2 milijarde evra

 ≫ 

Prehrambena industrija Mađarske ima udeo od 25% u nacionalnom BDP-u

  • 0
Poljoprivredno dobro u Mađarskoj

Poljoprivredno dobro u Mađarskoj / Foto: Invictus.rs

Poljoprivredni sektor mađarske prehrambene industrije doprinosi sa 4,5% BDP-a na godišnjem nivou i zapošljava 8% ukupnog stanovništva. Prema procenama, agrobiznis koji obuhvata poljoprivredu, prehrambenu industriju i zajedničke delatnosti, snabdevanje, preradu i distribuciju - iznosi oko 25% nacionalnog BDP-a.

U ovom trenutku mađarski poljoprivredni izvoz ima vrednost oko 9 milijardi evra godišnje, a trgovinski

suficit iznosi oko 2,8 milijardi evra. Ovo je je jedan od pokazatelja značajnog doprinosa pozitivnom saldu nacionalne ekonomije i čini ga jednim od strateški najznačajnijih. Najveća izvozna tržišta su Nemačka, Rumunija, Italija, Austrija i Slovačka i one čine polovinu izvoza hrane.

Srbija se nalazi na listi zemalja za potencijalni uvoz prehrambenih proizvoda iz Mađarske u narednom periodu, koji će se povećati. Prethodnih godina značajno se investiralo u poljoprivredu i prehrambenu industriju i one se dinamički razvijaju.

U periodu od 2010. do 2018. godine porasla je poljoprivredna produktivnost za oko dve trećine, a izvoz neobrađenih i primarno prerađenih proizvoda čini oko 32%, dok su sekundarno prerađeni proizvodi oko 36%.

Prednost sekundarno prerađenih proizvoda je što mogu da se transportuju na veće udaljenosti, pa se izvozna tržišta mogu dalje diverzifikovati po ovim proizvodima. U pojedinim oblastima, Mađarska zauzima vodeću poziciju na evropskom i globalnom nivou. Reč je o proizvodnji slatkog kukuruza, čak 500.000 tona godišnje.

Sa ovolikom proizvodnjom se nalazi na prvom mestu u Evropskoj uniji i na drugom mestu na globalnom tržištu. Izvoz meda čini 4% globalnog izvoza i ima lidersku poziciju na tržištu EU. Sa sekundarno prerađenim proizvodima, salame zauzimaju dvanaesto mesto u svetu, a ispred se nalaze samo Italija i Španija kada je reč o evropskim zemljama.

Ono po čemu se Mađarska izdvaja je zabrana uzgoja genetski modifikovanih kultura u EU, propisana mađarskim Ustavom. Visoki kvalitet, strogi zahtevi kontrole, poljoprivredno gajenje bez GMO i odlična stručnost glavna su konkurentska prednost za mađarske kompanije na tržištu.

Srbija i Mađarska imaju odlične odnose, a zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, Mađarska je postala treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Robna razmena premašila je 2 milijarde na godišnjem novou, a među proizvodima se nalazi i prehrambreni segment.

Još jedan od pokazatelja dobrih odnosa je otvaranje kancelarije za promociju malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana (HEPA), sa sedištem u Beogradu i partnerskim kancelarijama u Skoplju i Podgorici, sa programima koji mogu da se implementiraju u ovom regionu.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>