• 1

Jedan pogrešan odgovor i odoše 50 milijardi dolara: Mask je bio previše "apstraktan" za investitore

Kako je najavio šef Tesle, e-vozila će u narednom periodu biti "pristupačna", ali su izostali tačni podaci o ceni koje su svi čekali

  • 1
3. Tesla Model X / Ukupan Euro NCAP rezultat: 345

Foto: Tesla

Kompanija Tesla je u jednom trenutku naglo uzletela, ali kako to obično biva na berzi, posle svakog vrhunca dolazi pad. Investitori su oborili tržišnu vrednost imperije Ilona Maska, za 50 mlrd dolara.

To se nije desilo bez razloga. Naime, Mask je izjavio da će "radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće - ali tek za najmanje tri godine". Tržišna kapitalizacija kompanije je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara juče, a ubrzo nakon što su predstavnici Tesle predstavili plan za novu bateriju i proizvodne strategije.

Kako prenosi Rojters, akcije su na zatvaranju berze u utorak bile u minusu za 5,6 posto, a nakon radnog vremena berze povećale su gubitak za dodatnih 6,9 procenata. Izgleda da je Mask razočarao ulagače, koji su očekivali bolju promociju i konkretnije planove na "Danu baterije".

Zanimao ih je razvoj baterije za vožnju od milion milja, budući da se kao mana e-vozila navodi to što su praktičniji za kraća putovanja. Investitori čekaju bateriju koja će trajati dobrih 10 godina ili više, ali i konkretne podatke o smanjenju troškova, izraženo u dolarima po kilovat-satu.

Ništa od ova dva nije bilo "na stolu" juče. Umesto toga, Mask je obećao da će u narednim godinama nova tehnologija doprineti smanjenju troškova za proizvodnju baterija, mada su tačni podaci izostali. Ulagači nisu bili zadovoljni odgovorom da će "električni automobil biti pristupačan".

Mask je, kako piše britanska agencija, priznao da Tesla nema sveobuhvatan, sopstveni novi dizajn vozila i baterije, kao ni razrađene proizvodne procese.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>