• 1

Da li Evropu čeka "ekonomska zima"? Ovo su prognoze vodećih stručnjaka

Verovatnoća dvostrukog pada, odnosno još jedne kontrakcije u četvrtom kvartalu, znatno se povećala, kažu ekonomisti

  • 1
rast, ekonomija

Treba li Evropa da strepi? / Foto: Pixabay

Evropa se sada bori sa drugim talasom virusa korona, koji bi ponovo mogao da nanese značajnu štetu njenoj ekonomiji. Zona evra, područje koje deli jedinstvenu valutu, u drugom tromesečju 2020. zabeležilo je ekonomski pad od 11,8%, usled karantina uvedenog zbog pandemije.

Ekonomisti su predviđali oporavak u drugoj polovini tekuće godine, ali sada dovode u pitanje te prognoze. Mnoge Vlade najavljuju nove karantinske mere ili usporeno otvaraju privredu, jer se ponovo suočavaju sa značajnim porastom zaraženih.

- Verovatnoća dvostrukog pada, odnosno još jedne kontrakcije u četvrtom kvartalu, znatno se povećala - kaže Karsten Brzeski, glavni ekonomista u ING. Očekuje još regionalnih blokada u narednim nedeljama, poput onih koje su već viđene u Madridu i Lionu.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da je od 22. septembra u Evropi zabeleženo 2,9 miliona potvrđenih infekcija u Španiji i Francuskoj, a sada se slučajevi na dnevnom nivou povećavaju iznad granice od 10.000. Šta nas čeka krajem godine?

- U četvrtom kvartalu postoji "veliki rizik od dvostrukog pada" - rekao je Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markit. Podaci objavljeni ove nedelje pokazali su da je oporavak u evrozoni zastao u septembru. Fleksibilni kompozitni indeks PMI evrozone (indeks menadžera nabavke) - koji meri i proizvodnju i usluge - iznosio je 50,1. Ovaj najnoviji preliminarni broj ukazuje na tromesečni najniži nivo ekonomske aktivnosti u regionu.

- Kako idemo do četvrtog kvartala, očigledno postoji mnogo više blokada i to će zaista zaustaviti rast - ​​dodao je Vilijamson. Zabrinutost zbog ekonomskog šoka zbog daljih ograničenja odvela je evropske akcije u režim prodaje ranije ove nedelje. Evidentno je da rizik raste.

Upozorenja su slična za Veliku Britaniju, gde je Vlada najavila u utorak da pabovi i restorani moraju raditi kraće i da ljudi treba da rade od kuće, ako je moguće, umesto da odlaze u kancelariju. Ekonomisti upozoravaju da će nove mere ponovo i prvenstveno uticati na sektor usluga i da će to dovesti do usporavanja poslovne aktivnosti u narednim mesecima.

Britanski naučni savetnici rekli su da bi dnevno moglo biti 50.000 novih infekcija do sredine oktobra, a najave premijera Borisa Džonsona doživljene su kao direktan odgovor na ta oštra upozorenja.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    Ko je gledao film Joker zna sta nas ceka

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke