• 7
 ≫ 

Teorija zavere ili tajna koju Švajcarci žele da sakriju? Zašto Bil Gejts daje milione ovom narodu

 ≫ 

Mnogima upada u oči to što Švajcarska i sama može sve da finansira, a uprkos tome, prihvata novac od milijardera

  • 7
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Nadležni organ za izdavanje dozvola Svissmedic prihvatio je sredstva iz fondacije osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa. Da li to znači da gubi nezavisnost?

Nadležni organ za izdavanje dozvola Svissmedic odlučuje koja se vakcina i koji medicinski uređaji koriste u Švajcarskoj, što govori jasno o njegovoj ulozi. Institut, koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova, ne finansira se samo novcem poreskih obveznika i naknadama za postupke odobravanja: Svissmedic je od 2016. godine, prema časopisu za potrošače, od Bila Gejtsa primio oko 2 miliona franaka (oko 1,85 miliona evra).

Nevladina organizacija zbog toga kritikuje Svissmedic: "Problematično je kada državni zdravstveni zavod prihvati privatna sredstva", kaže portparol švajcarskog medija „20 minuta“. Jer je nezavisnost za takve institucije najvažnija.

Projekti bi mogli da izgube kredibilitet, upozorava se.

Činjenica da novac dolazi iz fondacije Gejts posebno je začinjena u doba korone, čak i ako je projekat pokrenut 2015. godine. Internetom trenutno kruže svakakve teorije zavere o Gejtsu i njegovoj ulozi u pandemiji.

Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Naravno, takve teorije su potpuno neosnovane. Bez obzira na ovo, mora se dovesti u pitanje šta privatni fondovi rade u javnom zdravstvu - Stoga je za Pablik neshvatljivo zašto Svissmedic ne dozvoljava saveznoj vladi da popunjava svoje finansijske rupe. Jer Švajcarska može bez problema sama da finansira takve projekte.

Za nacionalnu savetnicu Ivette Estermann, isplate iz fondacije Gejts dokaz su mnogih povezanosti u zdravstvenom sistemu. To dovodi do viših cena, kako kaže oko 20 minuta. "Svi glumci su međusobno isprepleteni. Savezno veće troši milione na savez za vakcinaciju Bila Gejtsa, a Gejts donira Svissmedic-u. Za ovo nema dodatne vrednosti", kaže Estermann.

Prema Svissmedicu, to su namenska sredstva koja institut koristi za finansiranje projekta pomoći: stručnjaci Svissmedic drže kurseve za zaposlene u organima za odobravanje lekova u afričkim zemljama.

Novac iz fondacije Gejts, navode, koristi se samo za zarade i putne troškove zaposlenih i instruktora kursa. Računovodstvo se vodi posebno u računovodstvu Svissmedica. U 2019. godini bilo je 275.000 franaka (skoro 250.000 evra).

Vlast odbacuje činjenicu da fondovi narušavaju nezavisnost Svissmedica: "Fondacija Bill & Melinda Gates samo predlaže projekte i ne nameće dnevni red, kaže portparolka".

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina

    25. septembar 2020 | 13:37

    Dobro je što mnogima mozak neradi.,.u Švici ima jaaako puno doseljenika, kako se rešiti istih. Pandemija je smišljena za EU da se oslobodi doseljenika useljenika ,finansiranjem vakcina za ovu grupu plaća Bili, a za svoj narod Švica. Tako je svugde....

  • Biljka

    25. septembar 2020 | 16:02

    Jezim se kada ga vidim

  • Goksa

    25. septembar 2020 | 23:19

    pa ta stoka svima placa. robert koch institut,berlinski sarite,spiegel,atlanski most itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>