• 0
 ≫ 

Nikola opet "uhvaćen" u prevari: Ukrao, pa hteo da patentira dizajn kamiona Rimac Automobili?

 ≫ 

Čelnik američke kompanije, Trevor Milton, podneo je ostavku pre nekoliko dana

  • 0
Mehaničar majstor kola, sistem filtera za vazuh, održavanje automobila

Foto: Shutterstock

Glavni rival čuvenom proizvođaču e-vozila - Tesli, jeste druga američka kompanija "simptomatičnog naziva" - Nikola. U maju 2018. svet su obišli naslovi u novinama i na portalima koji su glasili "Nikola tuži Teslu".

Naime, radilo se o parnici oko "intelektualne svojine", tačnije o dizajnu e-kamiona. Kompanija Trevora Miltona, koji je pre nekoliko dana i podneo ostavku jer je njegova firma optužena za prevaru i lažiranje, mada je nastavio da vodi borbu za dokazivanje istine, do sada nije proizvela upotrebljivi prototip kamiona na vodonik.

Nikola je tada tužio kompaniju Ilona Maska da je "ukrala" dizajn za "Semi" vozilo koje je, navodno, kopija kamiona "Nikola One", prenosi Seebiz. Ali, sada na scenu stupa još jedan zanimljiv obrt situacije. Naime, stigao je i zvanični odgovor na tužbu iz Tesle, u kojoj se na vrlo zanimljiv način u priču uvodi i hrvatska kompanija "Rimac Automobili".

Pre nekoliko dana je stigla i spektakularna vest iz regiona, vezana baš za tu kompaniju.

U Tesli kažu kako je Nikola pokušao da patentira dizajn kamiona koji nije njihov. Originalni autor, kažu, jeste glavni dizajner "Rimac Automobila", Adriano Mudri. On je još 2010. godine izradio koncept električnog futurističkog kamiona "Road Runner" i predstavio ga iste godine u Detroitu.

Dalje objašnjavaju kako su se Trevor Milton i Adriano Mudri sreli tokom 2014. ili 2015. godine, te da su ideje hrvatskog dizajnera podosta doprinele finalnom izgledu Nikolinog električnog kamiona. Na kraju su, izgleda, u Nikoli dizajnersku "kompilaciju" svojh i tuđih ideja pokušali da zaštite, a onda su se okomili na Teslu.

Zbog same činjenice da je na patentnoj prijavi naveden samo dizajner Stiv Dženes iz Nikole, a ne i originalni autor Adriano Mudri, njihova prijava je nevažeća, smatraju u Tesli. Dodatno pišu i da su delovi Nikolinog "futurističkog" dizajna viđeni i ranije, na kamionima MAN-a i Navistara.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>