• 5

Tramp na tankom ledu: 3.500 kompanija iz SAD urotilo se protiv njega

Predsednik SAD tvrdi da su takse, uvedene na robu iz Kine, opravdane zato što "Kina krade američku intelektualnu svojinu"

  • 5
Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća

Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Svetski mediji bruje o tome da su najmoćnije američke kompanije digle glas protiv predsednika Donalda Trampa, odnosno protiv odluke da se uvedu takse na uvoz robe iz Kine, u vrednosti većoj od 300 milijardi dolara.

Štaviše, taj bunt je propraćen tužbom koja se odnosi na Trampovu administraciju, a iza koje stoji čak 3.500 kompanija, među kojima su Tesla i Ford. Tužbe su predate Sudu za međunarodnu trgovinu.

U njima se za treću i četvrtu rundu taksi na kinesku robu optužuju trgovinski predstavnik iz SAD, Robert Lajthajzer, i Carinska i granična zaštitna agencija, prenosi Rojters. Takođe se navodi da Trampova adminstracija nije uvela takse u propisanom dvanaestomesečnom periodu, tj. da nije ispoštovala administrativne propise.

Tužbe se odnose na dve grupe: Listu 3 i Listu 4A. Prva obuhvata carine od 25 odsto na robu vrednu oko 200 milijardi USD, a druga uključuje taksu od 7,5 odsto na robu u vrednosti od oko 120 milijardi dolara.

Treba pomenuti i da je "u igri" još jakih igrača kao što su: Volvo grupa za Severnu Ameriku, modni brend Ralf Loren, Sisko grupa, Lenovo, Gipson i drugi. Inače, pre nedelju i po dana, Svetska trgovinska organizacija je izvestila da su SAD prekršile njena pravila uvođenjem taksi na robu iz Kine.

Predsednik SAD, koji se 3. novembra ove godine bori za opstanak na toj funkciji, insistira na taksama i tvrdi da su one opravdane zato što "Kina krade američku intelektualnu svojinu" i primorava kompanije iz SAD da joj prenose tehnologiju, ako hoće da dobiju pristup kineskom tržištu.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>