• 0
 ≫ 

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji: "U fokusu su 3 ekonomske tačke, prioritet - budžet za 2021. godinu"

 ≫ 

Podsećanja radi, Srbija je sklopila savetodavni aranžman sa MMF-om poznatiji pod nazivom "Čuvarkuća" u julu 2018. godine. Aranžman podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć

  • 0
novac, budžet

Foto: Pixabay

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), najavio je danas šef Kancelarije MMF-a u Srbiji, Sebastijan Sosa.

- Misija će razmotriti fiskalne performanse i ključne parametre budžeta za 2021. godinu - naveo je Sosa. Misiju MMF-a tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn, a razgovaraće se o: ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Sosa kaže da će Misija MMF-a, pre svega, razgovarati o nedavnom ekonomskom razvoju i proceniti izglede i rizike. Takođe će, dodaje, pratiti primenu i efikasnost mera primenjenih kao odgovor na pandemiju kovid-19.

Dalje navodi da bi uspešan završetak razgovora otvorio put za razmatranje petog pregleda Izvršnog odbora MMF-a u okviru PCI u januaru 2021. godine. Podsećanja radi, Srbija je sklopila savetodavni aranžman sa MMF-om poznatiji pod nazivom "Čuvarkuća" u julu 2018. godine.

Aranžman podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć. Odobren je na period od 30 meseci. Dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima se daje ocena njegovog sprovođenja.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, kao i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>