• 25

Slovenci izglasali zabranu rada prodavnica nedeljom, Srbija ima jasan stav

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama

  • 25
Supermarket, stop Foto: Shutterstock

 Prodavnice u Sloveniji će nedeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su poslanici u parlamentu. Izmenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u Narodnoj skupštini glasala u utorak 72 od 88 poslanika, uz retke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i praznicima.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi Indikator.ba.

Takođe, nedeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedeljnom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.

Kako je ranije potvrđeno za Telegraf Biznis, Srbija još ne razmišlja o ovoj opciji i zasad je odluka na pojedinicima. 

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    30. septembar 2020 | 11:39

    Hocete da imate vaspitavanje dece i stabilnu porodicu onda morate dati ljudima i slobodnog vremena,u nasoj drzavi se i nezna radno vreme a mnogi njih nemaju ni dana slobodnog u nedelji ,pravi divlji kapitalizam, sta rade sindikati da bi zastitile radnike,nista koliko mogu primetiti,nedelja treba biti neradan dan za sve ljude.

  • Tanja

    30. septembar 2020 | 12:19

    A kada je bio policijsku cas,pocevsi od petka do ponedeljka,svi smo imali namirnice, niko nije ostao ni gladan ni zedan!

  • Lejla

    30. septembar 2020 | 11:05

    Mi u Crnoj Gori smo se izborili da ne radimo neđeljom...sad se borimo da ne radimo i ostalim danima...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>