• 4

5 velikih pitanja o finansijama građana, o kojima Tramp i Bajden nisu zucnuli tokom debate

U debati mnoga od najvažnijih pitanja za građene, nije ni pomenuta

  • 4
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Nezaposlenost je bila prvo traženo pitanje na Guglu tokom prve predsedničke debate. Za prvu debatu između predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajedna bilo je puno toga što je ostalo neizrečeno.

Nezaposlenost je došla do dvocifrenih stopa nakon zatvaranja zbog korone, ali kandidati nisu duboko zalazili u rešenja za nezaposlenost pre nego što je zavladao unakrsni razgovor. Isto važi i za izglede za novi krug fiskalnih podsticaja i veće savezne naknade.

Troškovi zdravstvene zaštite bili su još jedno pitanje o kojem se kratko razgovaralo. U međuvremenu, milioni zakupaca mogli bi da se suoče sa iseljenjem, ali nije bilo mesta ni za razgovore o tom pitanju.

Šta kažete na studentski dug, najviši oblik nehipotekarnog duga, koji sada iznosi otprilike 1,7 biliona dolara? Nije ni pomenut.

Subvencije i osiguranje za slučaj nezaposlenosti

 

Kako pokazuju pdoaci Gugla, najtraženiji pojam je bila nezaposlenost u noći debate, ali to i nije iznenđenje, s obzirom na činjenicu da je više od 20 miliona Amerikanaca ostalo bez posla tokom recesije izazvane pandemijom.

Stopa nezaposlenosti pala je sa 14,7% u aprilu na 8,4% prošlog meseca, pošto su se delovi ekonomije ponovo otvorili, što je milione Amerikanaca vratilo na posao. Ali za Amerikance koji nisu uspeli da se vrate na posao, pojačane naknade za nezaposlene i provere podsticaja, koji su bili deo paketa stimulativnih mera, bili su spas.

Do sada je većina potrošila svoje podsticajne čekove od 1.200 dolara po osobi plus 500 dolara po detetu. Pored toga, nezaposleni više ne primaju dodatnih 600 dolara nedeljno naknade koje su istekle u julu.

Zbog toga su mnogi Amerikanci smanjili potrošnju u prehrambenim prodavnicama. I Tramp i Bajden izrazili su podršku drugom krugu podsticaja, ali dvojica kandidata se ne slažu kada je reč o naknadama za nezaposlene.

Iseljenje i pristupačno stanovanje

 

Milioni Amerikanaca i dalje se suočavaju sa pretnjom iseljavanja kao rezultat ekonomskih previranja izazvanih pandemijom koronavirusa. Analitičari su procenili da bi čak 40 miliona ljudi moglo biti u riziku od otkaza stana u narednih nekoliko meseci. Neki su to nazvali "najgorom stambenom krizom" u istoriji zemlje.

Potrošački dug (a posebno studentski dug)

 

Dolar, plakat, ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Iako novi izveštaji o Trampovim poreskim evidencijama sugerišu da je potencijalno na udaru zbog više od 400 miliona dolara duga, Tramp je tokom diskusije rekao da je u dobroj finansijskoj formi.

- Sve je pod kontrolom - rekao je.

U međuvremenu, domaćinstva u Americi duguju 14,27 biliona dolara. Unutar te gomile duga nalazi se otprilike 1,7 biliona dolara studentskog duga, koji u utorak uveče nije spomenut.

Oko 44 miliona Amerikanaca bori se sa fakultetskim dugom, a za mnoge taj teret odlaže napredak u finansijskom životu. Mnoga udruženja pozvala su sledećeg predsednika da oprosti 50.000 dolara studentskog duga. Bajden je obećao da će, ukoliko bude izabran, odmah otkazati studentski zajam od 10.000 dolara za svakog dužnika i osloboditi duga one koji zarađuju do 125.000 dolara. Takođe se je obećao da će pružiti besplatnu nastavu na javnom koledžu studentima iz porodica koje zarađuju 125.000 dolara godišnje ili manje.

Tramp nije rekao puno o tome šta bi uradio da se pozabavi studentskim dugom, ali njegov dosadašnji rad nudi neke nagoveštaje.

Troškovi zdravstvenog osiguranja

 

Koliko će koštati recepti i premije ako Tramp bude ponovo izabran ili ako Bajden preuzme dužnost?

Dvojica kandidata su provela dobar deo rasprave odstupajući od Obamakera, bio je utisak večeri. Tramp je 2016. godine obećao da će ukinuti i zameniti Obamaker, ali nije predstavio alternativu programu. Rekao je i da Amerikancima želi da pruži "bolju zdravstvenu zaštitu po mnogo nižoj ceni, jer Obamacare ne valja". Naveo je i da će cena lekova biti manja za 80 odsto.

Bajden je rekao da se zalaže za proširenje Obamakera.

Nejednakost u visini dohotka

 

Jaz među prihodima i platama dodatno se produbio sa koronom, i po rodnoj i po rasnoj pripadnosti.

Novi podaci Federalnih rezervi govore da je tipična porodica Afroamerikacni imali osam puta manje bogatstva od tipične porodice belaca.

Plate su inače bile, treće pitanje po pretraživanju na Guglu tokom debate, saopštila je kompanija. Obojica su govorili o otvaranju novih radnih mesta (i sposobnosti njihovog protivnika za uništavanje radnih mesta), ali bilo je malo govora o naknadi za rad. U jednom trenutku, Bajden je rekao da će njegova ponuda za čistu energiju stvoriti „milione dobro plaćenih poslova“.

Bajden podržava saveznu minimalnu zaradu od 15 dolara, što je više nego dvostruko od trenutne stope od 7,25 dolara. Ta stopa nije menjana od 2009. godine.

Video: Tramp: Nisam bio u bunkeru, agenti su me sklonili u Ovalnu sobu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>