• 1
 ≫ 

Da li se bankama isplati da pozajmljuju? CEP poručuje da u Srbiji otpišu deo kamatnog duga

 ≫ 

Najveće kamate na kartice

  • 1
mobilna aplikacija, plaćanje racuna mobilnim telefonom, online bankarstvo  banking Foto: Shutterstock

Centar za evropske politike (CEP) smatra da bi banke u Srbiji, koje su tokom korona krize pokazale visok nivo društvene odgovornosti, mogle sada da otpišu deo duga po osnovu kamata nagomilanih za vreme moratorijuma, kako bi ublažile teret duga stanovništu.

Prvog oktobra je istekao šestomesečni moratorijum, tj. zastoj na otplatu dospelih obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga koje su banke u Srbiji bile u obavezi da ponude dužnicima Odlukom Vlade Srbije, podsećaju iz CEP-a.

Tokom šest meseci moratorijuma banke su preuzele likvidni „teret“ odlaganja plaćanja u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, a građani su novac, koji bi inače iskoristili za otplatu rata, mogli da preusmere na pokrivanje redovnih životnih potreba.

Međutim, tokom tog perioda, kamate na kredite su normalno tekle i obračunavale se - i prvog oktobra dospevaju na naplatu, a banke će verovatno građanima u narednim danima ponuditi programe dinamike izmirenja dospelih obaveza.

Plaćanje rata, plus nagomilane kamatne stope, biće značajan udar na finansije građana, naročito kada su u pitanju kamate na kreditne kartice, budući da su kamate na takvu potrošnju najveće, a udeo plaćanja kreditnim karticama veliki i sve više raste, kažu u CEP-u.

Mesečna kamata na dinarsku potrošnju, kako preciziraju, varira i kreće se i do 35,36 posto, u zavisnosti od banke i od tipa kreditne kartice, dok su kamate na potrošnju u evrima između 15 i 20 procenata.

U uslovima kada je referentna dinarska eskontna stopa NBS 1,25 posto a Euribor trenutno u negativnoj zoni, minus 0,5 procenata, to kreira ogromnu razliku izmeđ u cene po kojoj se banke zadužuju i cene po kojoj se zadužuju građani, ističu iz ovog Centra.

Tako je, kažu, kreirana situacija da će većina banaka na kraju godine imati povećane prihode po ovom osnovu, jer će u svom bilansu uspeha imati dodatne prihode kojih verovatno ne bi bilo da nije bilo pandemije, odnosno mera moratorijuma NBS, navode u CEP-u.

- S obzirom na okolnosti, gde pre svega mislim na negativan Euribor zbog čega se bankama praktično isplati da pozajmljuju, moglo bi se očekivati od banaka, da, budući da su do sada pokazivale visok nivo društveno odgovornog ponašanja, budu svesnije težine situacije sa kojom se stanovništvo susreće i da izađu sa predlogom o otpisu dela kamatnog duga - rekao je Marko Obradović, saradnik CEP-a i koordinator Radne grupe u Nacionalnom konventu o EU, zadužen za poglavlja 4 (Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga) i 9 (Finansijske usluge).

Obradović je, na skupu u Nišu, na kojem je sa predstavnicima lokalnih organizacija razgovarao o ekonomskim temama u procesu pristupanja Srbije EU, istakao da će na taj način stanovništvu ostati više sredstava za trošenje na druge životne potrebe, što će podići domaću tražnju i pozitivno delovati i na privredu i domaći BDP.

Skup je održan u okviru projekta „Pripremi se za učešće“, koji CEP sprovodi u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i portalom European Western Balkans, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SW

    3. oktobar 2020 | 09:42

    Banke samo na sebe misle... npr Addiko banka ni ne daje produzetak naplate kredita +2 godine kao pomoc u otplati kredita.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>