• 0
 ≫ 

Sledi novi talas otkaza? Zapošljavanje usporilo u septembru, SAD i dalje ne izlaze s novim paketom

 ≫ 

Ministar finansija, Stiven Mnučin, ponudio je paket mera vredan 1.500 milijardi dolara, dok demokrate insistiraju na tome da on mora biti "težak" barem 2.200 milijardi USD

  • 0
amerika, sad, trčanje Foto: Pixabay

Zapošljavanje u SAD je naglo usporilo u septembru, u odnosu na avgust, signalizirajući da najveća svetska sila "gubi dah" u borbi s pandemijom, dok su pregovori o podsticajima opet na stendbaju.

Broj zaposlenih u Sjedinjenim Državama je prošlog meseca porastao za 661 hiljadu (prema novom izveštaju koji se objavljuje nakon svakog meseca), posle neto otvorenih 1.489 miliona radnih mesta u avgustu. Kako piše Rojters, ekonomisti koje je anketirao su dali ocenu da će u septembru biti otvoreno 850.000 novih pozicija.

U periodu od marta do sad, najveći broj novih radnika zabeležen je u junu, kada je otvoreno rekordnih 4.781 miliona radnih mesta. Prema ostalim podacima Ministarstva rada SAD, stopa nezaposlenosti je pala prošlog meseca na 7,9 odsto, sa 8,4% iz avgusta. Ipak, to se tumači kao slab pomak.

U aprilu, stopa nezaposlenosti je skočila na 14,7%, kada je pandemija najviše uzela maha: karantinske mere su primorale ljude da sede kod kuće, a većinski broj kompanija je prekinuo s radom. Ipak, septembarski rast broja zaposlenih je najmanji od početka oporavka američkog tržišta rada u maju.

To znači da će biti potrebno još mnogo vremena da se nadoknadi 22,2 miliona izgubljenih radnih mesta, i to samo u martu i aprilu ove godine.

Na prelazu u 4. kvartal - privredni rast SAD je definitinvo usporio. Procena je da je privreda te zemlje u trećem kvartalu porasla više od 32% u odnosu na isti period 2019, čime bi se nadoknadio rekordni pad od 31,4 odsto, zabeležen od aprila do juna.

Stručnjaci iz Amerike kažu da ljudi nastavljaju da dobijaju otkaze, dok Vlada još ne izlazi s novim ekonomskim podsticajnim merama. Pregovori između demokrata i Bele kuće su "zapeli".

Ministar finansija, Stiven Mnučin, ponudio je paket mera vredan 1.500 milijardi dolara, dok demokrate i dalje insistiraju na tome da on mora biti "težak" barem 2.200 milijardi USD.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>