• 0

Tramp naglo prekinuo pregovore o novom paketu za privredu, berze potonule

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva meseca

  • 0
Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Na Volstritu su indeksi oštro pali, nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Dau Džons skliznuo je 375 bodova ili 1,34 odsto, na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,40 odsto, na 3.360 bodova, a Nasdak indeks 1,57 odsto, na 11.154 boda.

U većem delu jučerašnjeg trgovanja ti indeksi bili su u pozitivnom području jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Međutim, posle neočekivane Trampove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

- Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobedim glasaćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmeren na američke radnike i mala preduzeća - objavio je na Tviteru Tramp.

Poslednjih nedelja tržište je podržavala upravo nada u novi paket podsticajnih mera, s obzirom na to da je većina mera iz prvog paketa podsticaja istekla, a da je oporavak ekonomije od korona krize izgubio na zamahu.

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva meseca, s obzirom na to da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vredan 2.200 milijardi dolara, a Bela kuća 1.500 milijardi.

Najviše su pale, više od dva odsto, cene akcija u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabeležila pad za više od jedan odsto.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke