• 0

Više od 40 avio-kompanija doživelo krah: Ipak, za "male igrače" pandemija je slamka spasa

"Bez Vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest meseci ove krize", kaže stručnjak iz Singapura

  • 0
avion

Pixabay

Snažna podrška svetskih vlada sprečila je bankrotiranje nekih avio-kompanija, ali u narednim mesecima bi moglo propasti više njih, kažu stručnjaci iz vazduhoplovne industrije.

Kompanija za podatke o putovanjima, "Cirium", otkrila je da su 43 komercijalne avio-kompanije propale od januara ove godine, u poređenju sa 46 u celoj 2019. i 56 u celoj 2018. Neuspešna avio-kompanija je ona koja je potpuno prestala da radi ili "zamrzla" letove, prema definiciji "Ciriuma".

- Bez Vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest meseci ove krize. Umesto toga, imali smo optimalan broj bankrota i vrlo malo kolapsa - kaže Brendan Sobi, nezavisni analitičar u kompaniji "Sobie Aviation" iz Singapura.

Navodi da su se mnoge avio-kompanije borile da opstanu i pre nego što je pandemija nastupila, ali sada imaju "veće šanse za opstanak", zbog vladine pomoći.

Od 43 prevoznika koji su propali u 2020. (do sada), njih 20 je upravljalo sa najmanje 10 aviona, u poređenju sa 12 iz cele 2019. i 10 tokom cele 2018. godine, pokazali su podaci "Ciriuma".

- Iako smo ove godine zabeležili manje neuspeha avio-kompanija, broj onih koje nisu uspele da operišu sa deset ili više aviona - veći je nego što smo iskusili u bilo kojoj od poslednjih šest kompletnih godina. Stoga je jasno da pandemija utiče na veće avio-kompanije i uzrokuje njihov neuspeh - kaže Rob Moris, ispred "Ciriuma".

Zbog toga i veći broj aviona ne leti. Oko 485 aviona je do sada radilo "u praznom hodu" zbog neuspeha avio-kompanija, naspram 431 u 2019. i 406 u 2018. godini.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke