• 3

Ovo beogradsko naselje menja se iz korena, gajiće i organsku hranu: Plan ugledao svetlost dana

Čitav kompleks se menja

  • 3
U ovim sektorima su naši ljudi u Nemačkoj najzastupljeniji

Foto: Shutterstock

Gotov je plan za naselje Slanci, a javni uvid je u toku.

Cilj izrade plana detaljne regulacije za naselje Slanci je definisanje površina javnih i ostalih namena, pravila uređenja i građenja predmetnog prostora, saobraćajno i infrastrukturno opremanje, uređenje Velikoselskog i Slanačkog potoka, kao i potoka Balabanovac. Osnovna ograničenja u planiranju obuhvaćenog područja su nepravilna parcelacija, postojeća izgrađenost koja je u pojedinim delovima područja, rezultirala uskom regulacijom, nedostatak saobraćajne infrastrukture, nedovoljna infrastrukturna opremljenost i neregulisano korito potoka Balabanovac. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 107 hektara.

Koncept ulične mreže zasniva se na Planu generalne regulacije prema kome, u funkcionalno rangiranoj uličnoj mreži grada, saobraćajni pravac Slanački put – Maršala Tita i dalje ostaje deo primarne gradske ulične mreže, kao saobraćajnica II reda. Sve ostale ulice pripadaće sekundarnoj uličnoj mreži lokalnog značaja. U postojećem stanju naselje opslužuje jedna autobuska linija, a planom se ostavlja mogućnost reorganizacije linija u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema, uspostavljanje novih linija, kao i uspostavljanje novih stajališta u skladu sa rešenjima plana detaljne regulacije

U naselju je predviđena lokacija za izgradnju vrtića za prihvat oko 270 dece i planirana je lokacija za novu osnovnu školu kapaciteta oko 450 dece, a postojeći objekat osnovne škole biće prenamenjen u ustanovu kulture.

Slanci

Foto: Direkcija/Printscreen

Za kompleks groblja planira se građevinska parcela površine oko 1,4 hektara.

U okviru površina ostalih namena predviđeno je porodično stanovanje, kao i mešoviti gradski centri i komercijalni sadržaji, dok je na ostalim zelenim površinama ostavljena mogućnost ekstenzivne proizvodnje hrane bez upotrebe veštački sintetizovanih materija, organska proizvodnja hrane, proizvodnja poljoprivrednog i/ili ukrasnog bilja, formiranje vrtova, bašti i baštenskih kolonija (urbanih bašti). Baštenske kolonije predstavljaju skup (kompleks) malih obradivih površina sa zajedničkim prostorima (staze i infrastruktura), koje se izdaju u zakup zainteresovanim licima/porodicama. Namenjene su organskom gajenju povrća, voća i cveća.

Zainteresovana lica mogu, tokom javnog uvida, svoje primedbe na planirana rešenja, u pisanom obliku, da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice u Ulici kraljice Marije br. 1, zaključno sa 28. oktobrom 2020. godine.

Ovde pogledajte ceo plan.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke