• 3

Ovo beogradsko naselje menja se iz korena, gajiće i organsku hranu: Plan ugledao svetlost dana

Čitav kompleks se menja

  • 3
U ovim sektorima su naši ljudi u Nemačkoj najzastupljeniji Foto: Shutterstock

Gotov je plan za naselje Slanci, a javni uvid je u toku.

Cilj izrade plana detaljne regulacije za naselje Slanci je definisanje površina javnih i ostalih namena, pravila uređenja i građenja predmetnog prostora, saobraćajno i infrastrukturno opremanje, uređenje Velikoselskog i Slanačkog potoka, kao i potoka Balabanovac. Osnovna ograničenja u planiranju obuhvaćenog područja su nepravilna parcelacija, postojeća izgrađenost koja je u pojedinim delovima područja, rezultirala uskom regulacijom, nedostatak saobraćajne infrastrukture, nedovoljna infrastrukturna opremljenost i neregulisano korito potoka Balabanovac. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 107 hektara.

Koncept ulične mreže zasniva se na Planu generalne regulacije prema kome, u funkcionalno rangiranoj uličnoj mreži grada, saobraćajni pravac Slanački put – Maršala Tita i dalje ostaje deo primarne gradske ulične mreže, kao saobraćajnica II reda. Sve ostale ulice pripadaće sekundarnoj uličnoj mreži lokalnog značaja. U postojećem stanju naselje opslužuje jedna autobuska linija, a planom se ostavlja mogućnost reorganizacije linija u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema, uspostavljanje novih linija, kao i uspostavljanje novih stajališta u skladu sa rešenjima plana detaljne regulacije

U naselju je predviđena lokacija za izgradnju vrtića za prihvat oko 270 dece i planirana je lokacija za novu osnovnu školu kapaciteta oko 450 dece, a postojeći objekat osnovne škole biće prenamenjen u ustanovu kulture.

Slanci Foto: Direkcija/Printscreen

Za kompleks groblja planira se građevinska parcela površine oko 1,4 hektara.

U okviru površina ostalih namena predviđeno je porodično stanovanje, kao i mešoviti gradski centri i komercijalni sadržaji, dok je na ostalim zelenim površinama ostavljena mogućnost ekstenzivne proizvodnje hrane bez upotrebe veštački sintetizovanih materija, organska proizvodnja hrane, proizvodnja poljoprivrednog i/ili ukrasnog bilja, formiranje vrtova, bašti i baštenskih kolonija (urbanih bašti). Baštenske kolonije predstavljaju skup (kompleks) malih obradivih površina sa zajedničkim prostorima (staze i infrastruktura), koje se izdaju u zakup zainteresovanim licima/porodicama. Namenjene su organskom gajenju povrća, voća i cveća.

Zainteresovana lica mogu, tokom javnog uvida, svoje primedbe na planirana rešenja, u pisanom obliku, da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice u Ulici kraljice Marije br. 1, zaključno sa 28. oktobrom 2020. godine.

Ovde pogledajte ceo plan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>