• 10

Sud: Poništavamo odluku Vlade o radu kafića, jer nije logična. Virus se širi i do 23 časa

Takođe se navodi da porodična i verska okupljanja igraju mnogo veću ulogu u širenju kovida-19, nego ugostiteljski objekti

  • 10
berlin

Berlin / Foto: Unsplash

Neobična situacija desila se u Nemačkoj: naime, Berlinski upravni sud poništio je danas odredbu Senata Berlina kojom je, u svrhu pooštravanja mera u borbi protiv kovida-19, pre nedelju dana uvedena zabrana rada ugostiteljskih objekata od 23 do 6 sati.

Tom prilikom je doneta i zabrana točenja alkohola u istom vremenskom periodu, ali je ona ostala na snazi. Nemačka je, inače, već duže vreme "na nogama", jer se protivi oštrim merama koje donosi vlast, a Berlinci naročito nisu navikli na to da im noćni život "stane".

Upravni sud u Berlinu je prihvatio tužbu 11 ugostitelja koji su uložili žalbu protiv ove mere, a očekuje se da će se i ostali ugostitelji iz glavnog grada pozvati na ovu presudu i produžiti svoje radno vreme, odnosno neće ga ograničavati do 23 sata.

Kako se navodi u objašnjenju Upravnog suda, "ne postoje naznake da zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata sprečava širenje zaraze", a sud se, inače, poziva na procenu centralnog epidemiološkog instituta "Robert Koch" u Berlinu.

Takođe se navodi da porodična i verska okupljanja igraju mnogo veću ulogu u širenju kovida-19, nego restorani i kafići. Sud je zaključio i da zabrana rada nakon 23 sata predstavlja "neprimereno ograničavanje slobode obavljanja rada". Podsećamo, ta zabrana je uvedena u ovom delu Nemačke zbog rastućeg broja novozaraženih.

berlin

Foto: Unsplash

Prema odluci kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina, ova zabrana se uvodi u svim gradovima i okruzima gde broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, u roku od 7 dana, pređe 50. Berlinskom Senatu je samo ostalo da izrazi zadovoljstvo što na snazi ostaje zabrana vezana za točenje alkohola posle 23h.

Video: Protest u Berlinu protiv Merkelove: Policija rasterala 18.000 Nemaca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. oktobar 2020 | 21:00

    😂 😂 😂 To je i kod nas samo se korona siri do 23h posle se nesiri... Nego kod nas nema ko da ponisti jer Kon sto kaze to je kraj!

  • JO

    16. oktobar 2020 | 20:59

    O kakvom.noćnom životu u Berlinu govore kad tamo u 22h uveče ništa ne radi niti ima žive duše na ulici. To nije od skoro. Tako je decenijama unazad.

  • Srkimaja

    17. oktobar 2020 | 01:10

    Do 24 h bi bilo u redu da se radi .... posle toga samo problemi.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>