• 17
 ≫ 

Ovo su dva nameta koji plaćaju građani u litru benzina u BiH: Zato je tamo i cena najniža

 ≫ 

Znate li koliko mi nameta plaćamo državi za litar goriva?

  • 17
Gorivo benzin

Foto: Pixabay

Uvek nekako sa cenama na našim pumpama, pitamo se kako to da je gorivo kod nas gotovo najskuplje u širem regionu, i zašto u BiH uvek toče jeftinije naftne derivate.

To je naročito postalo primetno od vanrednog stanja, jer su naši građani masovno išli preko Drine po puniji rezervovar, pa ih je to jeftinije gorivo u BiH svojevremeno papreno koštalo.

Naime, sa početkom vanrednog stanja, u martu, u karantinu je bilo oko 600 ljudi od kojih je najviše onih koji su pre zatvaranja granice u Bijeljini boravili sat ili dva dok su točili gorivo.

Dan pre zatvaranja državne granice točio sam gorivo u Bijeljini. Posle deset dana policija mi je saopštila da moram da provedem 14 dana u kućnoj izolaciji. Na moju nesreću produžili su još toliko, usmeno, bez ikakvog papira. Nisam radio mesec dana, a  onda sam morao da otvorim bolovanje  jer su u firmi tražili da pravdam odsustvo, ali su ipak na kraju isplatili celu platu - prepričava radnik iz Bogatića za naš portal.

U čemu je caka?

 

Najviše, kako objašnjavaju za naš portal iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, a i kako se vidi na grafikonima koje su nam ustupili, u državnim davanjima, odnosno zahvatanjima. Građani BiH plaćaju samo dva nameta.

dažbine, gorivo

Foto: UNKS

Reč je o naknadi za puteve i izgradnju i akzicama.

U BIH su davanja državi daleko, daleko niže. Ali u Rumuniji i Mađarskoj nisu mnoge niže, a kompanije prodaju gorivo jeftinije - napominje za naš portal Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije. On podseća i da u ovoj situaciji teško da je neko na dobitku jer su i kompanije u minusu zbog pada tražnje.

dažbine, gorivo

Foto: UNKS

Podsetimo, u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara. 

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za oko 13 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136 do 138 dinara, a dizel za 142 do 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

Cena goriva u Bosni i Hercegovini je 0,87 evra, a dizela 0,84 evra, dok je u Hrvatskoj gorivo pre desetak dana blago poskupelo, pa se litar benzina popeo na 1,23 evra, a dizela na 1,16 evra.

Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lozničanin

    19. oktobar 2020 | 14:31

    Naša sreća što živimo blizu granice sa R.Srpkom ovde pored Drine i Šepka.Pa sipamo gorivo preko.

  • Zoran

    19. oktobar 2020 | 14:25

    Za sve se pita Atanacković kome nikad nije dovoljno i za sve ima opravdanje.

  • Milan

    19. oktobar 2020 | 14:32

    Pa bolje zive nego mi i jeftinije je.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>