• 1

Zašto je tamjan toliko skup?

Glad za zaradom ubija još jednu biljku

  • 1
Tamjan

Foto: Pixabay

Tamjan je aromatična smola koja se dobija od drveća iz roda Boswellia. Paljenjem tamjana razvija se izuzetno jak i neobično prijatan miris. Кoristi se u religiozne svrhe, u proizvodnji parfema, u aromaterapiji, u tradicionalnoj medicini.

Tamjan jemožda najpoznatiji po svojim biblijskim konotacijama. Ali ovaj sok drveća cenjen je širom sveta više od 6.000 godina.  Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze najviše iz Indije.  Za lečenje se koristi smola koja se skuplja tokom čitave godine. Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.

Mirsni komadići tamjana potiču iz porodice drveća koje rastu u afričkim zemljama. Ali, uprkos nedavnim pokušajima da se ovo drvo zaštiti, uskoro bi moglo da izumre.

Zašto nestaje?

Tamjan je odavno visoko cenjen i smatralo se da je zlata vredan. Bilo ga je zaista ranije lakše naći.  Drveće koje daje mirisnu smolu bilo je široko rasprostranjeno u arapskim zemljama.

Dva milenijuma kasnije, Anjante Dekarlo i tim iz Somalije krenuli su na put kako bi proverili stanje drveća za koje su mislili da je netaknoto negde u planinama.

Međutim, posle više sati vožnje, i još četiri sata hodanja, bili su u potpunom šoku zbog onog na šta su naišli. Dekarlo, ekolog i direktor projekta pod nazivom "Save Frankincense",  nije očekivao da će pronaći drveće čija su debla, od vrha do dna, osakaćena.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQ

    Jeste kad se gleda gramaža,ali jedna kutijica od 20-30 dinara traje više od mesec dana pa i nije tako skup.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke