• 5

Pivarska industrija u Srbiji zapošljava hiljade ljudi: Ovo su najvažniji predlozi za njen oporavak

Stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije

  • 5
Ovde je najveća razlika u cenama

Foto: Shutterstock

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, razgovarao je sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije Kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane.

Među predlozima navedeni su i smanjenje PDV-a za HORECA sektor, subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora za HORECA i smanjenje naknade za vode.

Privredna komora Srbije nastoji da se, u dijalogu sa poslovnom zajednicom i nadležnim institucijama, dođe do kvalitetnih i primenljivih rešenja koja će pomoći privredi da reši probleme izazvane globalnom zdravstvenom krizom, rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju.

Predstavnici Udruženja pivara Srbije, koje okuplja „Apatinsku pivaru“, „Kalzberg Srbiju“, „Hajneken“ i „Sladaru Suflet Srbija“, predstavljajući predloge, ukazali su, da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije.

Kako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu.

Tokom diskusije ukazano je na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije. Privredna komora Srbije i Udruženje pivara Srbije pripremiće detaljnu analizu i predloge daljih koraka radi realizacije dogovorenih ciljeva.

Na sastanku u PKS bilo je reči o depozitnom sistemu upravaljanja otpadom, a kako je ocenjeno, potrebno je izraditi sveobuhvatnu analizu koja bi sagledala sve aspekte uvođenja ovog sistema kako za potrošače, tako i za državu i industriju.

Predstavljen je projekat Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“ usmeren na podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i kolektivni žig „Čuvarkuća“ kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda. Nosilac prava na žig u industriji piva je kompanija „Hajneken“ za „Zaječarsko pivo“.

U Udruženju pivara Srbije podsećaju da je prošle godine proizvedeno više od 5,5 miliona hektolitara piva. Osim distribucije u maloprodajnim objektima, čak skoro trećina plasmana namenjena je različitim ugostiteljskim objektima.

U najvećim kompanijama ove industrije radi oko 15.000 ljudi.

Zbog globalne zdravstvene krize, a posebno u vreme vanrednog stanja kada ugostiteljski objekti nisu radili, ovaj sektor je pretrpeo velike gubitke u plasmanu svojih proizvoda, navodi se u saopštenju.

Video: Biska, rok legenda Čačka: Žoc pivo je oduševilo Željka, on je kafanski čovek

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    21. oktobar 2020 | 19:08

    I opet jeftinije i bolje uvozno pivo

  • Peđa

    21. oktobar 2020 | 19:42

    U Nemmačkoj, Austriji i još nekim zemljama pivo se oporezuje kao hrana a ne alkohol. U Francuskoj je to slučaj i sa vinom. Kod nas će uskoro porez da se naplaćuje i na vazduh iako je pun smoga.

  • Beli kg

    21. oktobar 2020 | 19:44

    Jel mogu da ja radim za lav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>