• 1

Prvi veliki trgovinski sporazum od napuštanja EU: Britanija naklonjena Japanu, kompanije sumnjičave

Sporazum sada treba da potvrde parlamenti obe zemlje, a stupa na snagu 1. januara 2021. godine

  • 1
velika britanija, zastava

Foto: Unsplash

Japan i Velika Britanija potpisali su juče u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji stupa na snagu krajem trenutnog post-Brexit prelaznog perioda.

Sporazum su potpisali japanski ministar spoljnih poslova, Tošimitsu Motegi, i britanska ministarka za međunarodnu trgovinu Liz Tras, prenosi BBC, i dodaje da stupa na snagu 1. januara, nakon što ovu evropsku zemlju prestanu da obavezuju pravila EU.

Sporazum sada treba da potvrde parlamenti obe zemlje. Britansko-japanski Sveobuhvatni sporazum privrednog partnerstva (CEPA) dogovoren je u septembru, a Britanija ga je označila kao "prvi veliki trgovinski sporazum", otkako je formalno napustila Uniju.

Kako BBC piše, on bi trebalo da osnaži trgovinsku vezu između VB i Japana, na procenjenih 15,2 milijardi funti. Dodaje se da sporazum dobrim delom odgovora onom koji je Japan potpisao sa EU, a odnosi se na slobodnu trgovinu.

Japanske kompanije imaju podeljeno mišljenje o jučerašnjem događaju: s jedne strane ga pozdravljaju, dok su, sa druge strane, zabrinute da li će London uspeti da uspostavi dogovor s EU, za period nakon tranzicije.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>