• 6
 ≫ 

Šetnja Savskom promenadom: Vesić danas obišao Beograd na vodi

 ≫ 

Prvih sedam najskupljih stanova u Srbiji u ovom periodu, prodato je baš u "Beogradu na vodi"

  • 6

Predstavnici Grada Beograda, na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, ugostili su danas u zgradi Geozavoda delegaciju Banjaluke, predvođenu gradonačelnikom Ivanom Radojičićem, kojoj je tom prilikom predstavljen projekat "Beograd na vodi".

Vesić je gostima iz Banjaluke poželeo dobrodošlicu i rekao da "Beograd na vodi" nije naš najveći finansijski projekat, poput beogradskog metroa čija će gradnja početi sledeće godine, ali da je suštinski najvažniji iz više razloga.

"Taj projekat je promenio investicionu klimu u Beogradu i upravo zbog njega mi već tri godine izdajemo svake godine građevinske dozvole za više od milion kvadrata što će se desiti i ove godine, uprkos epidemiji korona virusa", rekao je Vesić.  Dodao je da je projektom "Beograd na vodi" obnovljen deo grada koji je bio potpuno zapušten.

"Neverovatno je da Beograd, koji ima više od 100 kilometara rečnih obala, to nije koristio. Pre samo nekoliko godina ovde su bile šine, močvara, ljudi koji su živeli u neuslovnim objektima i vagonima", rekao je Vesić i dodao da je taj deo grada sada ponovo vraćen građanima.

Naveo je da je projekat "Beograd na vodi" promenio razmišljanje investitora o Beogradu jer, kako je rekao, dok se taj projekat nije pojavio, nismo imali dovoljno investitora koji su ulagali u glavni grad Srbije.

Dodao je da smo zahvaljujući tom projektu uspeli da pokrenemo velike infrastrukturne projekte još iz vremena Josipa Broza Tita, navodeći da je 1971. godine doneta odluka da se izmeste železnička stanica i pruga.

"Trebalo nam je 50 godina da to uradimo i nikada se to ne bi uradilo da nismo imali ovako veliki projekat koji je to omogućio. Odluka da se izmešti autobuska stanica doneta je 70-ih godina prošlog veka, tek sada to radimo i sledeće godine će biti izmeštena", rekao je Vesić.

Istakao je da izgradnja Beograda znači i izgradnju Banjaluke, Kosovske Mitrovice...jer je, dodao je, Beograd glavni grad svih Srba. "Ako je Beogradu dobro, biće dobro i drugim srpskim gradovima jer mi investitore koji ulažu u Beograd možemo da ubedimo da ulažu i u Novi Sad, Niš, Kosovsku Mitrovicu, Banjaluku...", rekao je Vesić.

Izrazio je zadovoljstvo što će danas biti potpisana Povelja o bratimljenju Beograda i Banjaluke jer je to, kako je istakao, sporazum sa našom braćom.

"Mi, naravno, sarađujemo i sa drugim gradovima. Sarađujemo i sa Sarajevom, ali niko ne može da nas ubedi da nam je Sarajevo draže od Banjaluke. Naša saradnja sa Banjalukom neće naštetiti našu saradnju sa Sarajevom, ali u Banjaluci žive naša braća i zato nam je to najvažniji grad u Bosni i Hercegovini, a sarađivaćemo naravno i sa drugim gradovima", rekao je Vesić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je u poseti Beogradu i što će tom prilikom biti potpisana povelja o bratimljenju dva grada.

"Mi možda jesmo među najmanjim gradovima pobratimima, ali smo bez dileme pobratim sa najiskrenijim i najtoplijim osećanjem jer to je nešto što dolazi iz naših iskrenih pobuda i nečega što predstavlja potpuno prirodan sled u saradnji jednog naroda koji živi u dve republike, a koji već sarađuje u svim mogućim oblastima - trgovine, privrede, obrazovanja, kulture, sporta...", rekao je Radojičić.

Podsećamo, kako je rekao predsednik kompanije "Igl Hils", Muhamed Alabar, u ovaj projekat biće uloženo ukupno 3,5 milijardi dolara. Takođe je naveo da je reč o 1.000 novih radnih mesta, kao i da će grad Beograd i Vlada Srbije imati koristi od od naplate poreza i drugih prihoda, kada je reč o "Beogradu na vodi".

Prvih sedam najskupljih stanova u Srbiji u ovom periodu prodato je upravo tu, a ističe se onaj čiji kvadrat košta čak 9.000 evra.

Video: Alabar: Možemo da svedočimo kako se razvija ovaj projekat

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bager

    26. oktobar 2020 | 11:14

    Pa oni sve ovo rade zbog dobrobiti sirokih narodnih masa... Ko bi posumnjao?

  • RADA

    26. oktobar 2020 | 13:33

    Gospodine Vesicu jeste li im rekli da sklanjate Stari savski most?

  • Milos

    26. oktobar 2020 | 13:58

    A to sto iz beograda na vodi ne mozes da dodjes do savskog venca jer od infrastrukture nista pametno niste uradili? Izmedju savske ulice i zgrada koje su uz vodu su blato, korov i smece...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>