• 17

Srbi hoće hibride, sa pomoći od 2.500 evra: Kako nam ide prodaja ekoloških vozila?

, Telegraf Biznis

Naši građani najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2. 500 evra

  • 17
auto

Foto: Shutterstock

Građani Srbije do sada su kupili 127 ekoloških vozila, odnosno toliko je doneto rešenja o odobravanju subvencija. Od navedenog broja, sklopljeno je 50 sporazuma, a u radu je 26 zahteva.

Prvi put je uvedena kupovina takvih vozila putem subvencija,  a to je jedna od mera koju sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine.  Reč je o  subvencionisanju kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutršanjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon). Na taj način neposredno se podstiče korošćenje ekološli prohvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i u cilju unaprđenja kvaliteta životne sredine. 

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju subvenconisane kupovine vozila u ovoj godini obezbeđena su u iznosu od 120 miliona dinara, rekao je za naš portal dosadašnji ministar Goran Trivan. Kako nam je naveo, jedan od najvećih zagađivača vazduha je upravo saobraćaj.

Kako nam je ranije rekao u inervjuu, naši građani najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2. 500 evra.

To nije jedina mera kojom država pokušava da smanji zagađenje, otkrio nam je Trivan i rekao da se spremaju bespovratna sredstva za ugradnju uređaja na gas.

Srbija će zabraniti uvoz najlošijih automobila koji stižu na naše tržište a uglavnom završe u Beogradu - to je zadatak za novu ministarku Irenu Vujović.

Hibridni automobil

Foto: Shutterstock

Odlazeći ministar zaštite životne sredine obavio je primopredaju dužnosti sa novom resornom ministarkom.

Trivan je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, ministarki Vujović predao izveštaje o završenim, započetim i planiranim projektima, kao i o postavljenim ciljevima i budućim obavezama.

Vujović je zahvalila svom prethodniku na srdačnoj dobrodošlici i istakla da je spremna da se suoči sa izazovima koji je očekuju na novoj dužnosti, te da će se truditi da radom i rezultatima opravda poverenje koje joj je ukazano.

Trivan i njegov kabinet zahvalili su se medijima jer, kako navode, tekstovima, TV i radio prilozima, promovišu vrednosti i podižu svest javnosti o važnosti zaštite životne sredine u zemlji.

Građani, kako se dodaje, imaju pravo da znaju kakav vazduh dišu, kakvu vodu piju, da izražavaju javno stavove zabrinutosti za životnu sredinu, njeno očuvanje, zaštitu divljih predela i vrsta, zabrinutost zbog zagađivanja...

Kako je rekao, bilo je krajnje vreme reći da smo zemlju strašno zagadili, da nam je svaki deo životne sredine katastrofalan, i da se moramo suočiti sa tim, a zatim i rešavati deo po deo".

Video: Električni auto koji razvija 400km/h postaje budućnost prevoza, a tek da vidite cicu koja ga vozi

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    2.500 mi mnogo znači. Samo da pronadjem još 37.500

  • Alex

    Postavite neke merače zagađenosti vazduha oko železare u Smederevu ako smete. Nisu kola u pitanju.

  • Goran

    A da vas pitam, ko moze da priusti takve automobile i uz subvencije? 80% gradjana ne.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke