• 2

Firma koju je stvorio vredela je 19 milijardi dolara na početku 2020. Šta mislite koliko vredi sada?

Juče popodne "Zoom" je imao tržišnu vrednost od 139 milijardi dolara, a Erik Juan je duplirao svoje već ogromno bogatstvo

  • 2
Eric Yuan,  Zoom Erik Juan / Foto: Guliver/Getty Images/Kena Betancur

Aplikacija za video konferencije "Zoom", za kojom je zabeležena rastuća potražnja tokom pandemije korona virusa, sada vredi više od "ExxonMobil", jedne od najvećih svetskih naftnih kompanija.

Juče popodne "Zoom" je imao tržišnu vrednost od 139 milijardi dolara, dok je "ExxonMobil" vredeo 138,9 milijardi dolara. Ovo je neverovatan uspeh, budući da je kompanija koju je osnovao Erik Juan, ovu 2020. započela s tržišnom kapitalizacijom od 19 milijardi dolara.

Dok je "Zoom" ostvario 1,35 milijardi dolara prihoda tokom proteklih 12 meseci, "ExxonMobil" je ostvario 213,8 ​​milijardi dolara prihoda u tom istom periodu. Naftna kompanija je juče najavila da će otpustiti 1.900 zaposlenih iz Amerike, što je najnoviji napor da se smanje troškovi i poboljša efikasnost tokom pandemije.

U međuvremenu, Erik Juan je u poslednja tri meseca svoje bogatstvo duplirao. Otkako se pojavio na Forbes 400 listi najbogatijih ljudi u Americi, njegova neto vrednost se skoro udvostručila i sa 11 milijardi porasla na 21,3 milijarde dolara, koliko je iznosila 29. oktobra.

"Zoom" i dalje uspeva da bude popularan, i to iz dva razloga: dok pandemija ne jenjava, mnogi i dalje ili ponovo rade od kuće, dok s druge strane, i oni koji su se vratili na posao - izbegavaju sastanke uživo ili putem ove aplikacije razgovaraju sa saradnicima iz celog sveta. Poslovna putovanja svedena su na minimum.

"Zoom" akcija je jedna od onih sa najboljim performansama do sada u 2020. godini, budući da je porasla više od 600 odsto tokom proteklih meseci. Juanova kompanija je lako pobedila očekivanja o zaradi u drugom kvartalu završenom 31. avgusta, sa prihodom od 663,5 miliona dolara.

aplikacija Zoom Da li koristite Zoom? / Foto: Promo

Daleko je nadmašila prognoze analitičara koji su predviđali 500,5 miliona dolara. Kada je reč o trećem kvartalu, kompanija očekuje prihod od 690 miliona dolara, a takođe je podigla svoje finansijske smernice za celu fiskalnu godinu, do januara 2021, na gotovo 2,4 milijarde dolara prihoda.

U fiskalnoj godini koja se završila u januaru 2020, "Zoom" je prijavio prihod od "samo" 623 miliona dolara. Erik Juan, međutim, nije jedini koji se obogatio na račun potražnje za ovom aplikacijom. Glavni finansijski direktor Keli Stekelberg, koja je na toj poziciji od 2017, takođe je uvećala svoje bogatstvo.

Našla se na Forbsovoj listi žena koje su same stekle svoje bogatstvo, sa neto vrednošću od 255 miliona dolara, zaključno sa 13. oktobrom. Nekoliko dana kasnije, njena imovina je dostigla 340 miliona dolara.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iko

    30. oktobar 2020 | 10:49

    Za to i jeste korona naoravaljena. Unistice se srednji stalez, bogati ce se jos obogatiti, sirotinja ce crkavat od gladi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>