• 2
 ≫ 

10 najskupljih pica na svetu: Jedna košta 1.200.000 dinara

 ≫ 

Krenućemo od 10. mesta, na kojem se nalazi "Kobe Beef Steak Pizza", po ceni od 66 dolara

  • 2
pica Foto: Unsplash

Verovatno bismo se svi saglasili da je pica jedno od omiljenih i najčešće konzumiranih jela na planeti. Gotovo da nema zemlje na svetu gde je nećete naći, i to u raznim oblicima, ali i po različitim cenama.

I ne, ne mislimo samo na picu od nekoliko desetina evra, mislimo na hiljade. Da, dobro ste pročitali. Iako zvuči neverovatno, određeni specijaliteti koštaju papreno, pa ih mogu priuštiti samo oni sa dubokim džepom.

Krenućemo od 10. mesta, na kojem se nalazi "Kobe Beef Steak Pizza", po ceni od 66 dolara. Služi se u poznatom lancu picerija u Japanu, a cenu "duguje" specijalnoj Kobe govedini. Reč je o kravama koje se uzgajaju u istoimenom regionu i konzumiraju pivo, dobijaju masažu, tako da meso bude sočno. Na pici se još nalaze krompir i luk.

"The Magic Gold" pica košta 108 dolara, i služi se u lancu picerija u Torontu. Ovaj specijalitet ne sadrži gluten i pogodan je za vegane, a ukrašen je jestivim listićima od 24-karatnog zlata. Često se naziva "pizzaceuticals", zato što sadrži dosta zdravih, organskih sastojaka.

Na osmom mestu je "Triple Mille-Feuille Pizza" od 140 dolara, koju služi lanac Domino’s. Ova pica je hit u Japanu već godinama, a sastoji se od raznih vrsta sira, uglavnom masnijeg, zbog čega može biti teška za varenje.

"Gordon Ramsay’s Pizza" zauzima sedmo mesto na ovoj listi, a prodaje se po ceni od 250 dolara. Nazvana je po poznatom kuvaru, a možete je probati u poznatom londonskom restoranu "Maze". Zanimljivo je da se ovde nalazi pri dnu liste, a dugo je bila u Ginisovoj knjizi rekorda, kao najskuplja pica na svetu. Sadrži tartufe, čija količina uglavnom utiče na krajnju cenu, a osim toga ima mocarelu, luk, pančetu, sveže začinsko bilje.

"The C6" je pica od čak 450 dolara, koju možete probati u Kanadi, u "Stevetson Pizza". Namenjena je onima koji vole ribu i morske plodove, jer je krase rakovi, ruski kavijar, jastog, bakalar, dimljeni losos.

Na petom mestu je specijalitet "Nino Bellissima Pizza" koji, verovali ili ne, košta 1.000 dolara. Zaista izgleda sjajno, pa otuda i ime Bellissima (prelepa). Stvorio je kuvar Đovani Spatala, a možete je probati u restoranu "Gino's", na istočnoj strani Menhetna. Ima tanku koru, dva repa jastoga i šest vrsta kavijara.

pica Foto: Unsplash

"Pizza Royale 007" vredi 4.200 dolara, a evo i zašto. Restoran "Domenico Crolla" u Velikoj Britaniji kreirao je picu inspirisanu Džejmsom Bondom, što možete i naslutiti po nazivu. Pica kombinuje neke od najskupljih sastojaka na svetu, kao što su kavijar natopljen Dom Perinjonom, škotski dimljeni losos, jastog mariniran u stogodišnjem konjaku, medaljoni od divljači, pršuta vrhunskog kvaliteta i balzamiko sirće. Preliv je napravljen od "zlatnih pahuljica".

Treće mesto pripada slasnom specijalitetu "The Miss Verdun", koje se služi za 4.250 dolara. Vlasnik "Mazzou Pizza" nudi jedinstvenu mešavinu belih tartufa, jastoga, kavijara i 24-karatnih "zlatnih pahuljica", a cena koju platite garantuje da lični kuvar dođe i sprema picu u vašoj kuhinji, uz pratnju kamernog orkestra. Restoran se nalazi u Kanadi, a na svom meniju ima i hamburger od 333 dolara.

"Pizza for Lovers" košta 8.180 dolara, ali tu nije kraj iznenađenjima, tek smo stigli do drugog mesta liste. "Pica za zaljubljene" služila se u porodičnoj piceriji "Favitta’s Family Pizzeria" u Njujorku, i odlična je marketinška ideja zbog povezanosti sa Danom zaljubljenih, ali je restoran u međuvremenu prestao s radom. Bila je u obliku srca, posuta dijamantima, i poslužena uz bocu Dom Perinjona.

Dolazimo do prvog, počasnog mesta na kojem je pica "Louis XIII", koja se ceni 12.000 dolara. Najskuplja pica na svetu može se probati u Salernu, u Italiji, a ona je kreacija Renata Viole, samo za odabranu klijentelu. Dovoljna je za dvoje, a sastojci su svakako izvrsni. Samo stvaranje testa traje 72 sata. Nakon što se testo napravi, ostatak pice se priprema na licu mesta. Ima specijalan organski cvet, tri vrste kavijara koji su vrlo retki i skupi. Jastog je donesen iz Norveške, a na pici je i mocarela, zajedno sa još sedam vrsta sira.

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    1. novembar 2020 | 09:47

    Čim je Bog stvorio ovce, stvorio je i onog ko ih šiša

  • Nosonja

    16. avgust 2022 | 10:14

    To što testo zri 72 sata ne utiče na kvalitet i ukus. Našao sam recept za `tain` hleb srbske vojske i testo se dvaput mesi i zri 26 h. Jedan deo testa sam premesio i odmah izpekao posle dva sata. Nikakve razlike u ukusu, čak mi se učinilo da je ovaj što je odmah pečen ukusniji. Ukus daju samo sastojci!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>