• 2

Nemački "Skadar na Bojani": Konačno otvoren novi berlinski aerodrom

Izgradnja nove berlinske vazdušne luke je koštala šest milijardi evra

  • 2
Berlin, aerodrom

Foto: Tanjug/AP

Posle devet godina zakašnjenja i daleko iznad prvobitno planiranog budžeta, danas je, nakon male prigodne ceremonije i s tek nekoliko putnika, u jeku epidemije korona virusa, u Berlinu konačno otvoren novi aerodrom "Vili Brant".

Novi BER aerodrom predstavlja suštu suprotnost klišeima o nemačkoj efikasnosti, s obzirom da je njegovo otvaranje pomerano već više puta zbog raznih tehničkih problema.

Najdramatičnije odlaganje desilo se 2012. kada je zvanični početak rada aerodroma odložen samo četiri nedelje pre fiksiranog datuma.

Izgradnja novog aerodroma u Berlinu započeta je 2006. godine i inicijalno je planirano da radovi budu okončani 2011. godine, ali otada je šest puta odlagano otvaranje.

Izgradnja nove berlinske vazdušne luke je koštala šest milijardi evra, što je oko tri puta više nego što je prvobitno planirano, a radovi su konačno završeni u sred pandemije korona virusa i ogrančenja na okupljanje i kretanje stanovništva.

Prosečan promet avio-putnika kroz Berlin u prošloj godini bio je oko 35,6 milona putnika, najviše u Nemačkoj posle Frankfurta i Minhena.

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    Bolje i kao Skadar na Bojani nego kao Keopsova piramida...brže je...

  • Boban

    Veliki deo radova je zavrsila firma jednog srbina iz berlina bez i jedne greske a meni je drago jer sam ucenik tih radova .ziveli

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke