• 3

Brodovi na nuklearni pogon biće najmoćniji na svetu? Baš u njih Gejts ulaže svoj novac

Njegova kompanija "TerraPower" udružila se sa još četiri giganta, a sve kako bi preoblikovali budućnost koju donose klimatske promene

  • 3
Bill Gates, Bil Gejts Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Bil Gejts, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, usredsredio se na nabavku brodova na nuklearni pogon. Suosnivač Majkrosofta, koji je prošle nedelje napunio 65 godina, takođe je predsednik "TerraPower", nuklearne tehnološke kompanije koja je najavila novi poduhvat.

"TerraPower" je udružen sa kompanijama "CORE POWER", "Orano" i "Southern Company", i ta četiri diva planiraju da razviju atomsku tehnologiju reaktora rastopljene soli (MSR) u Sjedinjenim Državama.

Posebno je u fokusu ovih dana "CORE POWER" iz Londona, a čelnik kompanije Mikal Boe, nije krio radost što imaju tako dobre partnere u ovom poslovanju, okrenutom pomorskom tržištu.

Četiri kompanije su podnele zahtev američkom Ministarstvu energetike za učešće u dodeli troškova smanjenja rizika u okviru Naprednog demonstracionog programa reaktora za izgradnju prototipa MSR, kao dokaz koncepta za srednju komercijalnu ocenu reaktora.

- Implikacije MSR-a na transport i industriju mogu biti transformišuće, jer težimo izgradnji tehnologije koja odgovara širokom prihvatanju moderne i izdržljive atomske energije na tečno gorivo, kako bi oblikovala budućnost koju donose klimatske promene - rekao je Boe.

Jedinice "CORE POWER" zasnivaju se na morskim reaktorima za rastopljenu so, tehnologiji koja koristi torijum još iz 1960-ih, i koja je u stanju da napaja najveće brodove današnjice. U MSR atomskoj bateriji gorivo je rashladno sredstvo, a rashladno sredstvo - gorivo, pa se ono ne može izgubiti.

Torijum je slabo radioaktivni metalni hemijski element koji se najčešće nalazi u Indiji i supstanca je koju je kompanija "TerraPower" pažljivo proučavala u poslednje vreme.

Priznajući da tehnologiju ne bi bilo jeftino instalirati na brodove, Boe je predložio model lizinga za svoje baterije, sličan onome koji se koristi za avionske motore. Ipak, Andreas Sohmen-Pao, čelnik "BW Grupe", rekao je prošle nedelje u Singapuru da bi atomska energija, koja je široko raspoređena na trgovačkoj floti, mogla doneti drastične promene.

- Promena u industriji biće ogromna i možda katastrofalna, jer će brodovi ići 50 odsto brže, a sve zato što je gorivo u osnovi besplatno nakon što uplatite kapitalnu investiciju, a rezervoari će biti prazni jer ćete imati jeftinu struju širom sveta bez prekida - rekao je on.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm...

    3. novembar 2020 | 13:35

    Pa da sad kad su mu vakcine za ceo svet propale sad će da predje na brodove na nuklearni pogon dok na kraju nedigne u vazduh sve Amere....

  • Radovan

    3. novembar 2020 | 14:11

    Samo nek se makne iz medicine, sta nam napravi ovaj virusdzija

  • nikolas

    3. novembar 2020 | 14:07

    DIVNO BAS -PLUTAJUCE ATOMSKE BOMBE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>