• 0

Najveći naftaš posustao: Novi talas pandemije prepolovio zaradu

Aramko je prošle godine listirao 1,5 odsto svojih akcija na domaćoj berzi, Saudi Tadavul, čime je, kažu analitičari, kompanija preoblikovala mnoge prioritete među kojima je i posvećenost akcionarima

  • 0
nafta Foto: Unsplash

Neto dobit kompanije Saudi Aramko pala je 44,6 posto u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine, usled kontinuiranog uticaja pandemije korona virusa na tražnju za naftom i na cene.

Neto dobit Aramka je pala u navedenom periodu na 44,21 milijarde rijala (11,8 milijardi dolara) sa 79,84 milijarde rijala u trećem kvartalu 2019. godine.

Ovaj pokzatelj je u skladu sa procenama analitičara, koji su predvideli oporavak kompanije od istorijskog pada prihoda u drugom tromesečju u kome je profit oštro pao na 24,75 milijardi rijala.

Saudijska državna naftna kompanija je zadržala iznos dividende za treći kvartal na 18,75 milijardi dolara, koja će biti isplaćena u četvrtom kvartalu.

Aramko je prošle godine listirao 1,5 odsto svojih akcija na domaćoj berzi, Saudi Tadavul, čime je, kažu analitičari, kompanija preoblikovala mnoge prioritete među kojima je i posvećenost akcionarima.

Cena akcija Aramka na Tadavulu porasla je za nešto manje od 1,0 posto na 34,50 rijala po akciji, u roku od sat vremena od otvaranja berze.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>