• 0

Novi paket pomoći za turizam: Subvencije za deo premije, naše agencije mogu da nastave s radom

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, rekla je i da "nije tačno da je na hiljade ljudi iz sektora turizma ostalo bez posla, ali da je i ovaj podatak dovoljno zabrinjavajuć"

  • 0
pasoš, putovanje, karta

Foto: Pixabay

- Država će pomoći sektoru turizma i kroz subvencionisanje dela premije osiguranja, budući da je u ovom momentu neophodno da imaju polise osiguranja da bi dobile licencu za rad - najavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Ministarka je rekla da je taj novi paket pomoći dogovoren na sastanku sa predstavnicima udruženja turističkih agencija. Predložena mera odnosi se na subvencionisanje dela premije osiguranja, kako bi se organizatorima putovanja pomoglo u postupku izdavanja novih polisa osiguranja čija je cena, usled pojačanog rizika, značajno viša u odnosu na period pre pandemije.

Matićeva ističe da Vlada Srbije, odnosno resorno ministarstvo, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti, ulaže maksimalne napore kako bi se pružila podrška turističkom sektoru koji je najviše pogođen tokom pandemije.

- Na sastanku smo se složili oko novog predloga paketa pomoći koji će ići ka turističkim agencijama i taj predlog je usaglašen i sa Ministarstvom finansija - navela je ona, i dalje dodala: "Praktično će država još jednom dati posebnu pomoć sektoru turizma, odnosno turističkim agencijama, kroz subvencionisanje polise osiguranja koja im je neophodna da bi dobile licencu za rad, što je bio jedan od najvećih problema".

Dodaje da će se na taj način rešiti prepreka koja im je predstavljala i najveći izazov, te da će sada agencije moći da nastave sa radom. One će platiti premiju osiguranja osiguravajućim kućama i dobiće za to refundaciju dela sredstava od resornog ministarstva.

- Imali smo u vidu da je to posebno važno za one koju su najugroženiji. To su manje agencije koje postoje godinama kao porodični biznisi, a koje su imale najveći problem da plate polise osiguranja koje su za njih bile visoke - kaže ministarka i ističe da je pandemija najviše pogodila sektor turizma, kako u Srbiji, tako i na globalom nivou i da su gubici u turizmu ogromni, te da oni sa sektorom hotelijerstva, ugostiteljstva i organizacije događaja - iznose oko milijardu evra.

Tatjana Matić kaže i da je u prethodnom periodu ključno bilo donošenje Uredbe o ponudi zamenskog putovanja i da bi bez nje turističke agencije praktično bankrotirale. Navodi i da podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja pokazuju da je pre početka pandemije u Srbiji bilo ukupno 4.525 turističkih radnika, a zaključno sa jučerašnjim danom ih je 3.660.

Ističe da se, imajući u vidu taj podatak, ne može govoriti o tome da je hiljade radnika ostalo bez posla kako se spominje u javnosti. "To nije tačno, ali i ovoliko koliko ih je ostalo bez posla je dovoljno zabrinjavajuće i učinićemo sve da se sektoru turizma pomogne da preživi ovako tešku situaciju", rekla je ona.

Na sastanku koji je juče održan prisustvovali su, pored predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnici Privredne komore Srbije i predstavnici udruženja turističkih agencija YUTA, URA, UTAS i ANTAS.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>