• 12

Manja plata za rad od kuće? Giganti pokrenuli debatu, radnici rekli svoje. Šta vi mislite? (ANKETA)

Ovih dana u Silicijumskoj dolini se otvaraju "vruće teme", a jedna od njih je zarada za zaposlene koji odluče da trajno rade na daljinu

  • 12
fejsbuk Foto: Unsplash

Rad na daljinu postao je nova normalnost za milione ljudi širom planete, pa poslodavci sada preispituju svoje strategije poslovanja: treba li da bude ravnopravan "konvencionalnom načinu rada" u smislu zarade.

Na njega su se s početkom pandemije odmah oslonile velike kompanije iz Silicijumske doline, pre svega Fejsbuk, Gugl, Tviter, a prva od njih je jasno iznela stav: radnicima koji rade na daljinu plate će biti manje, jer su uslovi života i rada u Dolini skuplji od onih gde zaposleni inače žive. Tviter je takođe stava kao Fejsbuk.

Redit je poslednja u nizu kompanija koje su iznele svoj stav o ovoj temi, s tim što ovaj div neće smanjivati platu svojim radnicima, kojih je 600 samo u SAD, bez obzira na to gde odluče da žive. Dolina San Franciska je najčuvenija na svetu za poslovne ljude, i tu su svoje "mesto pod suncem" našle najveće svetske korporacije.

Platforma za plaćanja Stripe navodi da će zaposlenima ponuditi 20.000 dolara kako bi pokrili troškove premeštaja, ali će im onda smanjiti platu za 10 odsto. U međuvremenu, proizvođač softvera VMWare planira da radnicima na daljinu smanji platu za čak 18 procenata.

Tehnološka industrija je odavno prepoznata po svojoj sposobnosti da privuče vrhunske talente izdašnim paketima plata i raskošnim pogodnostima. Ali, to bi se moglo promeniti, jer sve više poslodavaca govori o tzv. "prilagođavanju plata", odnosno smanjenju zarada onima koji nisu prisutni u kancelariji.

U nedavnom istraživanju, koje je obuhvatilo preko 2.000 profesionalaca, više od polovine (53%) reklo je da bi se preselilo u grad s nižim troškovima ako politika rada od kuće postane trajna, ali je isto tako većina (56%) rekla da ne bi to učinila ako bi došlo do smanjenja plate.

Prelazak sa skupih tehnoloških čvorišta na rad od kuće, otvorio bi nove mogućnosti za prethodno nedovoljno zastupljene radnike u Sjedinjenim Državama, poput žena, manjina i starijih radnika, koji se obično suočavaju sa većim preprekama u većim gradovima.

Ali, mogao bi da pruži i više prilika za radnike iz inostranstva. Sa stalnijim radnim aranžmanom na daljinu, konkurencija za talente se intenzivira u skladu sa tim kako "bazen talenata" postaje manje fokusiran na lokaciju.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dada

    5. novembar 2020 | 19:52

    Rad i doprinos firmi je isti, bez obzira da li se radi od kuce ili iz kancelarije. Stavise, ako vecina zaposlenih radi od kuce, firma ima smanjene troskove s obzirom da ne placa skupu cenu poslovnih prostora. Mozda ima smisla ako se radnik preseli sa Beverli Hilsa u Slankamen, pa da kazemo da postoji razlika u ceni zivota, ali u vecini slucajeva razlika nije toliko velika da bi bila razlog za smanjenje plate.

  • Goran

    5. novembar 2020 | 20:47

    Hajde da pogledamo na ovaj nacin rad od kuce: firma u kojoj zaposleni radi ne trosi struju za njgeov rad i njegove aktivnosti u firmi, ne trosi vodu na njega, ne trosi greljanje/hladjenje za prostor u kome bi sedeo, ne palca prostor u kome taj zapoleni treba da sedi jer joj ne treba, ne treba joj mrezna infrastruktura za konekciju na mrezu i internt, ne kupuje svu opremu za njegovo radno mest(telefon, monitor...), ne kupuje namestaj (sto, stolica...), ne kupuje kancelarijski materijal za te zaposlene, smanjuje broj spremacica, broj obezbedjenja... U prevodu vec smanjuju enormno troskove. Da li je stvarno u redu da smanjuju i plate zaposlenima da bi neki akcionari jos vise punili dzepove? To je cist prikaz kapitalisticko/robovlasnickog drustva.

  • Srbistan

    6. novembar 2020 | 00:57

    Znaci ako sam dobro razumeo, firma treba da mi smanji platu zato sto radim od kuce i povecavam svoje zivotne troskove, a smanjujem njihove. Trosim struju, vodu sanitarni materijal, habam svoj namestaj i opremu, placam internet i koristim svoj racunar. Zanimljivo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>