• 12

Manja plata za rad od kuće? Giganti pokrenuli debatu, radnici rekli svoje. Šta vi mislite? (ANKETA)

Ovih dana u Silicijumskoj dolini se otvaraju "vruće teme", a jedna od njih je zarada za zaposlene koji odluče da trajno rade na daljinu

  • 12
fejsbuk

Foto: Unsplash

Rad na daljinu postao je nova normalnost za milione ljudi širom planete, pa poslodavci sada preispituju svoje strategije poslovanja: treba li da bude ravnopravan "konvencionalnom načinu rada" u smislu zarade.

Na njega su se s početkom pandemije odmah oslonile velike kompanije iz Silicijumske doline, pre svega Fejsbuk, Gugl, Tviter, a prva od njih je jasno iznela stav: radnicima koji rade na daljinu plate će biti manje, jer su uslovi života i rada u Dolini skuplji od onih gde zaposleni inače žive. Tviter je takođe stava kao Fejsbuk.

Redit je poslednja u nizu kompanija koje su iznele svoj stav o ovoj temi, s tim što ovaj div neće smanjivati platu svojim radnicima, kojih je 600 samo u SAD, bez obzira na to gde odluče da žive. Dolina San Franciska je najčuvenija na svetu za poslovne ljude, i tu su svoje "mesto pod suncem" našle najveće svetske korporacije.

Platforma za plaćanja Stripe navodi da će zaposlenima ponuditi 20.000 dolara kako bi pokrili troškove premeštaja, ali će im onda smanjiti platu za 10 odsto. U međuvremenu, proizvođač softvera VMWare planira da radnicima na daljinu smanji platu za čak 18 procenata.

Tehnološka industrija je odavno prepoznata po svojoj sposobnosti da privuče vrhunske talente izdašnim paketima plata i raskošnim pogodnostima. Ali, to bi se moglo promeniti, jer sve više poslodavaca govori o tzv. "prilagođavanju plata", odnosno smanjenju zarada onima koji nisu prisutni u kancelariji.

U nedavnom istraživanju, koje je obuhvatilo preko 2.000 profesionalaca, više od polovine (53%) reklo je da bi se preselilo u grad s nižim troškovima ako politika rada od kuće postane trajna, ali je isto tako većina (56%) rekla da ne bi to učinila ako bi došlo do smanjenja plate.

Da li radnicima koji rade na daljinu plata treba da bude manja?

Glasajte

Prelazak sa skupih tehnoloških čvorišta na rad od kuće, otvorio bi nove mogućnosti za prethodno nedovoljno zastupljene radnike u Sjedinjenim Državama, poput žena, manjina i starijih radnika, koji se obično suočavaju sa većim preprekama u većim gradovima.

Ali, mogao bi da pruži i više prilika za radnike iz inostranstva. Sa stalnijim radnim aranžmanom na daljinu, konkurencija za talente se intenzivira u skladu sa tim kako "bazen talenata" postaje manje fokusiran na lokaciju.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drzavni sluzbenik

    Nama je firma odmah ukinula naknadu za prevoz ako radimo od kuce

  • Nije nego

    Da je rad od kuće produktivniji i bolji bio bi odavno praktikovan, ne bi trebala korona ... !!

  • Srbistan

    Znaci ako sam dobro razumeo, firma treba da mi smanji platu zato sto radim od kuce i povecavam svoje zivotne troskove, a smanjujem njihove. Trosim struju, vodu sanitarni materijal, habam svoj namestaj i opremu, placam internet i koristim svoj racunar. Zanimljivo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke