• 1

Čime se tačno vi bavite? Počela izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja

Definisaće se šta tačno podrazumeva zanimanje, koje kompetencije i kvalifikacije su potrebne

  • 1
Novac, posao, biznismen Foto: Shutterstock

Počela je izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja (NSKZ) gde je Unija poslodavaca Srbije uključena u rad radne grupe koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navode iz Unije.

- Dalji koraci u uspostavljanju NSKZ podrazumevaju razvoj metodologije za razvoj standarda zanimanja, kao i ažuriranje prevoda i usklađenosti sa novom listom zanimanja svih grupa, vrsta, podvrsta i skupina u ISCO-08 - kažu u Uniji poslodavaca.

Jednostavno rečeno zanimanje (skup poslova koji imaju međusobno srodne glavne dužnosti i zadatke), kompetencije (znanja, veštine, sposobnosti i stavovi) i kvalifikacije (nivo obrazovanja-nivo kvalifikacije) predstavljaće standard zanimanja.

- U ovoj metodologiji utvrđuju se i opisuju elementi standarda zanimanja, njihovo značenje, kao i procesi razvoja standarda zanimanja. Osim ovoga, metodologija daje objašnjenje o izvorima podataka o zanimanjima, metodi prikupljanja podataka, upitnicima za sprovođenje istraživanja o zanimanjima, načinu sprovođenja istraživanja na terenu, analizi i sistematizaciji prikupljenih podataka, kao i postupku izrade i vrednovanja kompletnog standarda zanimanja - navode iz Unije.

Metodologijom je obuhvaćen i plan aktivnosti razvoja standarda zanimanja.

Izradu ove metodologije podržao je projekat Znanjem do posla – E2E (From Education to Employment – E2E), u sklopu aktivnosti: "Razvoj metodologije za uspostavljanje standarda zanimanja u Republici Srbiji", koja je predviđena projektnim dokumentom.

Video: Đorđević: Oni koji rade od kuće, imaju ista prava kao i u radnim prostorijama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psihopata

    8. novembar 2020 | 16:25

    Ja se bavim preko sezone skupljanjem magle a sada je idealno vreme za moj biznis. I prodajem je na kilo i jako je dobra zarada

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>