• 0

Obeležava se 100 godina Zavoda za intelektualnu svojinu

Zbog situacije sa širenjem pandemije korona virusa, proslava će biti organizovana bez fizičkog okupljanja, a prenos proslave će se odvijati preko interneta

  • 0
dizajn

Foto: Unsplash

U utorak, 17. novembra, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije proslavlja 100. godinu svog postojanja i rada. Reč je o važnom jubileju za Srbiju i njen narod.

Tog dana Srbija slavi vek institucionalne, pravno uređene zaštite patenata, žigova, dizajna i drugih prava intelektualne svojine na sopstvenoj teritoriji. Proslava je osmišljena tako da se podsetimo nekih zanimljivih činjenica iz te istorije.

Videćemo kako je proticao razvoj intelektualne svojine u našoj zemlji od kraja Prvog svetskog rata do danas, te kakvu je ulogu Srbija imala u izgradnji međunarodnog sistema zaštite intelektualne svojine. Osvrnućemo se na prošlo vreme i zaviriti u budućnost našeg Zavoda za intelektualnu svojinu.

Zbog situacije sa širenjem pandemije korona virusa, proslava će biti organizovana bez fizičkog okupljanja, a prenos proslave će se odvijati 17. novembra s početkom u 11 časova, preko interneta, na jutjub kanalu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Istorija intelektualne svojine u Srbiji započinje još sa kraljem Milanom, 1883. godine. Te godine donet je prvi i do danas najvažniji međunarodni ugovor iz ove oblasti - Pariska konvencija. Srbija je, zajedno sa još svega deset zemalja sveta, postavila temelj međunarodnog prava intelektualne svojine kojim su ustanovljeni osnovi principi zaštite ovih prava, koji su još uvek u upotrebi.

Već naredne, 1884. godine, imali smo i prve nacionalne propise iz ove oblasti - Zakon o zaštiti modela i mustara i Zakon o zaštiti fabričkih i uslužnih žigova.

Uprava za zaštitu industrijske svojine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca osnovana je odmah nakon završetka Prvog svetskog rata, 15. novembra 1920. godine. Već početkom dvadesetih godina prošlog veka u našoj zemlji žigove su, primera radi, štitile kompanije poput Mercedesa, Forda, IBM-a, a vrlo brzo i Koka-Kola, Pepsi i mnogi drugi.

Stručnjaci Zavoda tog vremena napisali su prve nacionalne propise Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz ove oblasti o kojima je sa oduševljenjem pisala tadašnja akademska elita u Evropi. Određena rešenja iz prakse zaštite žigova naše Uprave bila su toliko dobra da su prihvaćena čak i u nekim međunarodnim organizacijama iz ove oblasti.

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke