• 1

Ne birajte ove industrije, u njima će vas najpre smeniti a oni će vam oteti posao

Mašine nisu novost. Godinama unazad one pomažu čoveku ili ga odmenjuju u nekim poslovima, a najviše su prisutne u SAD i Aziji

  • 1
Robot, Ruka, Haptička tehnologija

Foto: Unsplash

Danas više nego ikad pre slušamo kako roboti dominiraju na tržištu i ulaze u gotovo sve sfere poslovanja, jer su dovedeni maltene do perfekcije. U mnogim delatnostima oni zaista mogu da zamene čoveka, ali nisu sve industrije jednako "pogođene" tom tehnološkom dominacijom.

Naime, prognoza je da će do 2030. čak 20 miliona pozicija u fabrici biti ugroženo zbog robota.

Isto tako, u periodu od 2011. do 2016. oni su bili najzastupljeniji u SAD (rast od 14% u auto-industriji, 40% u ostalim sektorima), u Kini (rast od 199% u auto-industriji, 267% u ostalim sektorima), u Japanu (pad od 22% u auto-industriji, ali rast od 7% u ostalim sektorima). Slede Južna Koreja (rast od 51% u auto-industriji, 83% u ostalim sektorima) i Nemačka (pad od 1% u auto-industriji i rast od 27% u ostalim sektorima).

Sasvim je izvesno da kroz nekoliko godina u određenim industrijama neće biti dovoljno mesta za ljudske radnike, jer će mašine ispunjavati sve potrebe zahteve, ali besplatno, bez bolovanja, čak brže i efikasnije od čoveka. Ma koliko to zvučalo beznadežno po ljudski rod, ono što možete da uradite jeste da prilikom odabira profesije - zaobiđete ove industrije.

Top 5 industrija u kojima će dominirati mašine jesu auto-industrija, zdravstvo, (e) trgovina, hotelijerstvo i prehrambena industrija. Na listi se dalje nalaze agrokultura, proizvodnja (rad u fabrici), vojska, modni sektor.

Mašine već sada masovno zamenjuju radnike u auto-sektoru, kada je reč o sklapanju automobila, spajanju delova i ostalim procesima, a slično je i u zdravstvu, posebno u doba pandemije kovid-19, kada je svako izlaganje čoveka kontaminiranom okruženju - praćeno rizikom. Tako su mašine uveliko zamenile čistačice, ali su, na primer, i fizijatri ugroženi.

Takođe se vidi prilika za dominaciju robota u trgovini, pre svega elektronskoj, jer će mašine vrlo efikasno moći da evidentiraju porudžbine, pa čak i da pakuju robu. Neki roboti se nalaze i u fizičkim prodavnicama, posebno u Americi i Aziji, gde sortiraju robu, odnosno pune police.

Mašine stižu i do hotelijerstva, posebno sada kada je taj sektor neviđeno pogođen korona krizom: novac se osipa, hoteli ne mogu da plaćaju radnike i mnogi dobijaju otkaz. Kada je reč o industriji hrane, stvar je i više nego jasna, budući da je mnogo procesa u fabrikama automatizovano: mašine već zauzimaju svoja mesta na tom polju.

Video: Laboratorija u Batajnici dobila robota, više analiza za 30 posto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    14. novembar 2020 | 05:56

    Bogme svašta sam se nagledao u zadnje vreme, te roboti rade ono, te rade ovo, ma jednostavno izgleda kao čudo ili se pretvara u neku vrstu ludila... Pre neku nedelju gledam na tv kako robot otvara kuvar i pravi ručak, usisava kuću itd!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>